Column | Vollenbroeks windmolengevecht

Christiaan Weijts

Niet alles gaat naar de knoppen. Soms kunnen we opgelucht ademhalen. Neem de Porthos-uitspraak van de Raad van State, dat we de komende 15 jaar alsnog 2,5 megaton CO2 onder de Noordzee mogen pompen. Van onze jaarlijkse uitstoot is dat anderhalf procent. Mij lijkt dat nogal magertjes, maar de betrokken demissionaire ministers waren „ontzettend blij”, dus laten wij ook maar lachen.

Hardop deed ik dat bij één passage. Die waarin de bestuursrechter verzekert dat deze uitspraak geen precedentwerking krijgt. Alsof die rechter daar over gaat! Ik geef een voldoende ook al heb je geplagieerd, maar dat betekent niet dat plagiaat vanaf nu is toegestaan.

Ik geloof niet dat de rechter de rechtsgelijkheid wilde afschaffen. De opmerking moest vooral de klagende partij, Johan Vollenbroek en zijn actiegroep MOB, geruststellen. Tevergeefs, want hij klaagde meteen overal dat dit de deur opent voor andere vervuilers. Nee, stel je voor. Dat bij ieder project net als hier een gedegen ecologische analyse wordt gemaakt naar de wérkelijke invloed op de natuur. Stel je voor dat een verlicht schepsel eindelijk eens een glimp vangt van de werkelijkheid achter de oogkleppen van de modellen. Dat we de milieu- en klimaatwinst op de langere termijn eens gaan afzetten tegen de kleine schade bij de bouw van groene projecten.

Stel je voor, Porthos als precedent. Dan mogen we straks nog het elektriciteitsnetwerk uitbreiden – met onderstations en bekabeling – dat nu stremt dankzij een eerdere Raad van State-uitspraak, die bepaalde dat we geen eieren mogen breken bij het bakken van omeletten. Stel je de extra windmolens en zonneparken voor. Dan hoeven de energiebedrijven straks die achterlijke terugleverboete niet te gaan innen. Dan raakt de transitie naar waterstof in versnelling. Dan krijg je een klimaatwinst die ietsjes blijer stemt dan dat anderhalve procentje.

De gehele bouwsector is verantwoordelijke voor 0,6 procent van de problematische stikstofuitstoot. Duurzaamheidsprojecten vormen een minieme fractie van een pietepeuterig snippertje. Dit gaat echt nergens meer over. Johan Vollenbroek loopt fruitvliegjes te vangen met een theezeefje.

Veelzeggend was een uitspraak van een van zijn juristen bij BNR. Als Shell en Exxonmobil de rekening zelf zouden betalen, in plaats van de Staat, dan zou hij de zaak tegen Porthos best willen laten vallen.

Verbijsterend. Als de industrie maar betaalt, dan zijn al die andere zogenaamd principiële bezwaren – tegen deze vorm van CO2-reductie, tegen die rampzalige stikstofuitstoot – ineens geen reden meer om te procederen.

Ik hoop op een precedentwerking die zo immens is dat zelfs Johan Vollenbroek begint in te zien dat zijn strijd is ontaard in een windmolengevecht.

Christiaan Weijts schrijft elke vrijdag op deze plek een column.