Column | VOC-mentaliteit

De inkt onder het regeerakkoord was nog nat en Lucie van Roosmalen (8) kwam woedend thuis omdat ze van school een werkstuk over de VOC moest maken. Vijf bladzijden en een spreekbeurt over iets waar ze nog nooit van gehoord had. Waarom niet over Anne Frank of de zeehond?

„Wen er maar aan”, zei ik. „En dan nog wat: dat Donald Duck-abonnement, daar stoppen we ook mee. Vanwege de btw, die vliegt straks omhoog.”

We spraken kort over de VOC, ik kwam ook even niet verder dan dat het een afkorting van Verenigde Oost-Indische Compagnie betekende, dat ze richting Indonesië voeren en dat we daar als Nederlanders best eens wat trotser op mogen zijn.

„Als je dat zegt krijg je een voldoende”, zei ik, want zo schatte ik het lerarenkorps in, maar zeker wist ik het niet, ik ben niet zo goed meer in het inschatten van mensen. Laatst had ik in de Vomar een man met een Nederlands vlaggetje op de mouw aangezien voor een PVV’er, het bleek de jas van zijn broer.

Ze vloekte weer over de VOC.

„Kom, we gaan wat leuks doen”, zei ik. Even later fietsten we zij aan zij naar de dorpskern. Helemaal vergeten dat daar sinds kort alleen nog maar sanitairwinkels zijn. Het wijnhuis van mevrouw Meijer wordt opgedoekt en zelfs slager Gijs Tange is verhuisd naar ‘winkelhart Plaszoom’.

Bij de enige sigarenzaak daar mocht ze iets kiezen. Er waren eigenlijk amper spullen voor een meisje van acht. De verkoper, een Ajax-supporter, zei dat een opschrijfboekje misschien leuk was, maar daar maak je bij ons thuis niemand blij mee. Het barst daar van de opschrijfboekjes.

Ze koos een voetbalplaatjesboek met een officieel UEFA-logo, over een paar weken begint het EK in Duitsland al. Zelf spaarde ik vroeger ook voetbalplaatjes, het begon allemaal rond het magische WK van 1982 in Spanje, maar toen heette de uitgever nog Panini. De nieuwe boeken kwamen van het Engelse Topps, ik neem aan dat ze bij een volgend kampioenschap gewoon in Nederland worden gedrukt.

Aan de keukentafel plakten we samen de plaatjes in. Het bleek nog net zo ontspannend als vroeger, alleen wel ingewikkelder. Op de achterkant stonden codes, we vonden het beiden erg ingewikkeld, maar juist dat had een functie.

„Ik heb zelfs al een kwartier niet aan de VOC gedacht”, zei Lucie van Roosmalen.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.