Column | Uitgeschakeld

Nog nooit was een voetbalteam zo’n goede afspiegeling van de toestand van het land als dit Oranje. De tijdgeest perfect gevangen in een random selectie. Wat een zootje. Ronald Koeman heeft net zo wild geselecteerd als Dick Schoof, net als hij een leider die het gezag nog niet heeft afgedwongen. Dinsdag tegen de Roemenen. Volgens toekomstig minister Madlener een B-land, een tussenvolk.

Alleen al de roep om Wout Weghorst geeft aan dat er geen hoop is. Roepen om een breekijzer is hardop concluderen dat je er voetballend niet aan te pas komt. Memphis Depay is de Marjolein Faber van het elftal. Het zijn stofzuigers; ze zuigen de negatieve aandacht als vanzelf naar zich toe, ze worden er alleen naar eigen zeggen beter van. Joey Veerman gezien tegen Oostenrijk? Zo gaat het ministerschap van Reinette Klever eruitzien. Met harken als armen gaat ze op de eerste werkdag op haar eigen ministerie iedereen een handje geven. Gijs Tuinman, de gedecoreerde ex-militair van BBB die denkt dat een vergaderzaal te vergelijken is met een slagveld, doet denken aan verdediger Jerdy Schouten. In Dwight Lodeweges zie ik Pieter Omtzigt, met z’n op briefjes gekrabbelde aanwijzingen.

Net als in de echte wereld kondigt de pers de aanstaande ondergang aan. Willem Vissers, nooit te beroerd voor wat lyriek, zaait in de Volkskrant dood en verderf. Zelfs het in het buitenland zo bewierookte Oranje-legioen dat in het Berlijnse Olympiastadion was neergestreken, doorstond in zijn ogen de vergelijking met de Oostenrijkse fans niet.

‘Een decor van oranje waterverf.’

Valentijn Driessen van De Telegraaf, die al jaren alle uitslagen verkeerd mag voorspellen en zelf schijnbaar nooit een functioneringsgesprek heeft, vroeg Ronald Koeman of hij zichzelf nog te handhaven vond. Het antwoord was even geloofwaardig als de antwoorden die Dilan Yesilgöz en Pieter geven als je ze vraagt naar bijvoorbeeld de kwaliteiten van de ministers en hulpministers in Schoof I. Zij zien een capabel team dat de grote problemen in het land gaat tackelen, terwijl je zelfs met een verstopte neus kan ruiken dat er aan diverse ministers en staatssecretarissen een luchtje zit.

De enigen die er nog in lijken te geloven, zijn de mensen zonder (voetbal)verstand. Wat moet je met mensen die zich nu nog in het Oranje hijsen en hun vakantiegeld spenderen aan een reisje naar München om er namens ons van links naar rechts te zwalken? Denken die echt dat we kampioen worden? Of hebben ze niets anders? Dat laatste natuurlijk. Dinsdag is het afgelopen met alle feestelijkheden, dan krijgen we eerst een nieuwe regering en een paar uur later volgt dan de uitschakeling.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.