Column | Trump lijkt vastbesloten om juist de Europese bondgenoten te ‘naaien’, maar uiteindelijk ‘naait’ Amerika zichzelf

In augustus 1971 kondigde president Richard Nixon aan dat Amerika op vrijwel alle import 10 procent ging heffen. Ook de Europese Economische Gemeenschap moest eraan geloven, de voorloper van de Europese Unie, toen nog een West-Europees clubje van zes landen die de opmars van het communisme hielpen stoppen. Die importtarieven waren deel van de ‘Nixon-shock’, waarbij Amerika dollar en goud ontkoppelde en het systeem van vaste wisselkoersen beëindigde. Zo wilde Nixon het Amerikaanse handelstekort verminderen en andere landen zover krijgen dat ze hun munten herwaardeerden tegen de dollar. Het idee kwam van zijn minister van Financiën, John Connally, die zei: „Alle buitenlanders zijn erop uit om ons te naaien, dus onze taak is om hen eerst te naaien.”

Trumpiaanser, zou je denken, kan haast niet. Maar helaas gaat de vergelijking mank. In 1971 was dit Amerikaanse importtarief na vier maanden alweer van de baan – en geen Amerikaanse president heeft zich er ooit meer aan gewaagd, totdat Donald Trump opnieuw het Witte Huis betrok. De tarieven die Trump op „bevrijdingsdag” aankondigde, 2 april, is waarschijnlijk een langer leven beschoren.

Komende week, op 9 juli, loopt Trumps ultimatum af: als er dan geen Amerikaans-Europese deal ligt over handelstarieven, slaat hij Europa met 50 procent om de oren. Het Verenigd Koninkrijk, Vietnam en naar het lijkt India hebben de kop al gebogen. Of Trump ook Europa met 10 of 20 procent laat wegkomen, is twijfelachtig. Europa is – of was, tachtig jaar lang – een bondgenoot. En de grootste markt ter wereld. Maar Trump lijkt vastbesloten om juist die te „naaien”. Brusselse onderhandelaars vertellen dat Trump, steeds als Europese en Amerikaanse delegaties bijna een deal hebben, de ontwerptekst verscheurt en meer concessies uit Europa wil persen. Vervolgens klaagt hij dat Europa niet serieus is en treuzelt. Zelfs Amerikaanse onderhandelaars weten niet wat Trumps rode lijnen zijn. Dit lijkt verdomd veel op een persoonlijke vendetta.

Zelfs Amerikaanse onderhandelaars weten niet wat Trumps rode lijnen zijn

„Trump veracht ons”, zei François Heisbourg, buitenlands-politiek adviseur van de Parijse Fondation pour la Recherche Stratégique, deze week op de Franse radio. „Hij veracht Duitsers meer dan andere Europeanen, en veracht Europeanen meer dan andere geallieerden van de VS. Hij veracht geallieerden van de VS meer dan revisionistische autocratieën als China of Rusland.”

In zijn nieuwe boek Le Suicide de l’Amérique – dat verschijnt in een week waarin Amerika allerlei defensieve wapens voor Oekraïne, die soms al onderweg waren, terughaalt omdat hun eigen reserves opraken –, waarschuwt Heisbourg dat Trump „een vandaal” is die altijd alles wil winnen en anderen niets gunt. Hij haat losers. Losers verdienen straf. De Europese kruiperigheid op de Haagse NAVO-top noemt Heisbourg „een complete blunder die Europa en [secretaris-generaal] Rutte zeer duur komt te staan”. Dat Trump de NAVO niet opblaast, schrijft hij, komt niet doordat hij om Europa geeft, maar vooral doordat de organisatie militaire bases heeft in Europa (zoals het Duitse Ramstein) die handig zijn voor de bevoorrading van Amerikaanse troepen elders ter wereld.

Helaas weet Rusland, keihard in het offensief nu, dat ook. De grootste schadepost van het tijdperk-Trump „kan weleens zijn dat de oorlog in Oekraïne zich uitbreidt”, zodat Europeanen straks misschien nog méér dan 5 procent aan defensie moeten uitgeven om een Russische victorie te voorkomen. Dat tijdperk kan volgens Heisbourg wel even duren. Als vicepresident JD Vance Trump in 2029 opvolgt, „komt er een ideoloog in het Witte Huis. Een bolsjewiek. Ik vrees Vance veel meer dan Trump”.

Zijn advies aan de Europeanen: hou op met smeken en paaien, verkoop je huid (en Ramstein) zo duur mogelijk en trek collectief je eigen plan. Wat trouwens in 1971 ook gebeurde. Het eind van de gouden standaard leidde tot Europees wisselkoersenbeleid, en uiteindelijk de euro. Anno 2025 ontvluchten beleggers de chaos in Amerika om eurobonds (collectief schuldpapier) te kopen. En daarvan gaan we er straks meer uitgeven om onze eigen defensie te bekostigen. Uiteindelijk, wil Heisbourg maar zeggen, naait Amerika vooral zichzelf.