
Toen de wereld nog een global village was, kon je als klein, westers land nog redelijk ongebonden of neutraal zijn. Je kon soeverein je eigen koers varen, uit allerlei ruiven eten. Zeker als je grondstoffen had, kon je jezelf wijsmaken dat je amper anderen nodig had. Die tijd is voorbij. Nu roofmachten met imperiale ambities elkaar naar het leven staan, ben je als kleintje vooral één ding: prooi.
Vandaar dat veel van die kleintjes zich nu kwetsbaar voelen en dekking zoeken in Europa. In IJsland houden ze uiterlijk in 2027 een referendum over toetreding tot de Europese Unie. Tien jaar geleden nog stopte Reykjavik zelf met toetredingsonderhandelingen omdat het zijn visserij niet aan EU-regels wilde onderwerpen. IJsland is NAVO-lid. Maar nu Donald Trump weer in het Witte Huis zit, lijkt het onverstandig om slechts op één paard te wedden.
Noorwegen, eveneens NAVO-lid, maakt een soortgelijke afweging. De Noren hebben tweemaal nee gezegd tegen de EU, via een referendum. Decennialang kwam het aantal voorstanders nooit boven de 20 procent uit. Maar nu blijkt uit een peiling dat de meeste Noren toch weer een referendum willen. 41 procent zou dan ja stemmen. Zelfs het trotse Zwitserland, dat van onversneden neutraliteit zo’n fetisj maakte dat het in 2021 een nieuw bilateraal verdrag met de EU afwees dat te veel ‘inbreuk’ zou maken op ’s lands soevereiniteit, keerde haastig naar de onderhandelingstafel terug en tekende alsnog.
Deze week reisde er ook een Zwitserse legerdivisie voor oefeningen naar buurland Oostenrijk – de eerste buitenlandse oefening in dertig jaar. En zo gaat het maar door. Een hoge Armeense functionaris vertelde laatst dat zijn parlement debatteert over een aanvraag van het EU-lidmaatschap. Iemand uit Andorra reageerde: bij ons komt die discussie ook op gang. Nu Trump Canada bij Amerika wil inlijven, schiet zelfs daar de steun voor EU-toetreding als een komeet omhoog: volgens een recente peiling is 46 procent ervoor. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de twaalf landen die officieel al in het EU-toetredingsproces zitten – met of zonder voortgang.
Soevereiniteit heeft een hoge prijs, zoals de Britten ook hebben ontdekt
Zeker, er zit variatie in die peilingen en stemmingen. De vraagstelling is overal een beetje anders. En misschien komt er nooit wat van. Maar de teneur is duidelijk. Ruslands invasie van Oekraïne in 2022 was een wake-upcall voor alle (deels) ongebonden of neutrale landen die dachten dat ze als buffer door het leven konden. Bullies als Poetin, Trump of Xi – die in het nieuwe boek van de Italiaans-Zwitserse schrijver Giuliano da Empoli, l’Heure des Prédateurs, worden vergeleken met de wrede vijftiende-eeuwse condottiere Cesare Borgia waar Machiavelli ook over schreef – accepteren geen buffers, punt.
Finland en Zweden concludeerden dat alleen hun EU-lidmaatschap hun veiligheid niet meer kon garanderen, en meldden zich aan bij de NAVO. Voor NAVO-leden Noorwegen en IJsland geeft de EU, waar zij toch al close mee zijn, juist die extra laag veiligheid – zeker nu Brussel zich, op verzoek van de lidstaten, steeds meer met defensie bemoeit.
De IJslandse hoogleraar Baldur Thorhallson schreef al in 2018 in zijn boek Small States and Shelter Theory; Iceland’s External Affairs dat kleine landen politiek, economisch en militair kwetsbaarder zijn dan grote. En vatbaarder voor crises en aanvallen. Voor hen is veiligheid grotendeels een illusie. Dus hoe meer dekking, hoe beter. Soevereiniteit heeft een hoge prijs, zoals de Britten ook hebben ontdekt.
In het blad Die Zeit gaf Commissievoorzitter Ursula von der Leyen deze week grif toe dat de EU bekendstaat om zijn verdeeldheid, traagheid en ingewikkelde compromissen. Maar, zei ze, als grootmachten met geweld over anderen heenwalsen, ga je zulke dingen toch meer appreciëren. Namelijk: wij zijn niet zo. Wij discussiëren. Wij hebben verzorgingsstaten, wij hebben grote middenklassen die stabiliteit willen. Wij vallen geen buurlanden binnen. „Europa is ons thuis. En mensen weten dat. Voelen dat.” En dat is precies waarom al die kleine landjes toch hier het liefste schuilen.
