Column | Topatletes moeten veel bloter rondlopen dan mannen

Carolina Trujillo

Na weken van verhit gedoe over de kleding van scholieren, was het niet makkelijk om naar de moeder aller sporten te kijken, atletiek. Korte samenvatting: de kledingvoorschriften die scholen voor leerlingen hanteren, bleken vooral over de kleding van meisjes te gaan. Naveltruitjes zorgden voor te veel afleiding, zelfs bij leraren. Het probleem werd bij de kledingdrager neergelegd, niet bij de labiele omstander die zichzelf niet ten overstaan van elke kledingkeuze in de hand heeft. Cut to: EK atletiek voor landenteams in Polen.

Femke Bol won de 400 meter in een naveltruitje, een nauwsluitende hipster en in 49.82 seconden. Bols mannelijke collega Liemarvin Bonevacia legde dezelfde meters af in een loszittende korte broek met een buikbedekkend shirt. Hij werd derde. De andere mannen op de baan droegen hetzelfde model loszittende korte broek, of een strakkere broek over het halve dijbeen. Hun shirts tot aan de heupen waren volledig naveldekkend.

Dat de mannen met twee keer zoveel stof om het lijf lopen dan de vrouwen, vind ik nou afleiden. Dan ga ik aan dingen denken als de vrouwen van het Noorse beachhandbalteam, die als statement tegen het reglementaire bikinibroekje, in 2021, in korte broek speelden. De federatie legde hen geldboetes op, zangeres Pink bood aan die te betalen.

Na zijn 400 meter, beantwoorde Bonevacia de vragen van de pers topless met zijn shirt als prop achterin zijn nek. Niemand die daarover zeurde, maar als Bol hetzelfde had gedaan was de wereld te klein geweest en in die piepkleine wereld hadden ze haar waarschijnlijk een boete gemept die zangeres Anouk dan had moeten betalen.

In en om topsport hoor je vaak dat sporters een voorbeeldfunctie hebben. Ik hoop dan altijd dat dat fake news is, want topsport is hartstikke seksistisch en alles lijkt daar alleen te draaien om resultaten en geld. Het zou triest zijn als mensen die dat accepteren, ook al verkeren ze fysiek in topconditie, het te volgen voorbeeld zouden zijn. Het voorbeeld dat topatletiek nu stelt, is dat vrouwen voor functies die tot op de centimeter dezelfde zijn, veel bloter moeten rondlopen dan mannen en dat van boven wordt bepaald welk lap lichaam de vrouw moet tonen. Logisch dat schooldirecties dan gaan denken dat zij mogen besluiten welke lap lichaam weer bedekt moet worden. Met je voorbeeldfunctie.

Toen zondag bij de gemengde estafette het verschil in broek- en hemdlengte voor exact dezelfde race me weer om de oren sloeg, dwaalden mijn gedachten af naar de Verenigde Staten. Het hooggerechtshof schafte de abortuswet af. Vrouwen moeten een ongewenste zwangerschap voldragen, want zelfs in the land of the free mag een overkoepelend orgaan beslissen wat een vrouw met haar lichaam doet. Een democraat zou een wetsvoorstel indienen om mannen die meer dan drie kinderen hebben tot een vasectomie te verplichten. Helaas bleek dat satire. De lolbroek wilde zichtbaar maken wat het betekent als van hogerhand wordt besloten wat jij met je lichaam moet doen. Als ze in de atletiek aan humor deden, konden de mannen een keer in de broekjes van de vrouwen de baan op komen. Dat zou pas een goed voorbeeld zijn.

Carolina Trujillo is schrijfster.