Column | Tactische miscommunicatie

Floor Rusman

Begin september citeerde ik Financial Times-columnist Janan Ganesh, die opmerkte dat het Israël-Palestinaconflict, ooit onontkoombaar als gespreksonderwerp, nu amper meer besproken werd. Terwijl hij dit zei, was Hamas allang bezig een afschuwelijke actie voor te bereiden die het conflict weer bij iedereen op het netvlies zou brengen.

De beelden en verhalen van afgelopen zaterdag zijn moeilijk te verdragen. Ze doen een emotioneel appèl op de toeschouwer: je kunt niet kijken naar stapels lijken, of luisteren naar verhalen over onthoofde baby’s en ontvoerde bejaarden, zonder te worden overvallen door woede, walging, verdriet en verbijstering. Waar moeten die emoties heen? Je richt ze op de dader, normaal gesproken. Op de vijand.

Maar dan komen de beelden en verhalen van de andere kant, de kant van ‘de vijand’. Beelden van neergehaalde flatgebouwen. Verhalen over de 70 procent van de Gazanen die al depressief waren vóór de nieuwe oorlog. Berichten over drinkwatertekorten en 1,1 miljoen mensen die zich binnen 24 uur naar het zuiden van Gaza moeten verplaatsen.

Die beelden en verhalen maken óók kwaad en misselijk. Mijn collega Carola Houtekamer twitterde donderdag: „Gisternacht belandde ik in een zinloze ruzie in bed, terwijl man en ik het totaal eens zijn. Zoveel heftige gevoelens, van ergernis, haat, verdriet, woede.”

De afgelopen dagen volgde ik het ‘debat’ over het conflict: op sociale media, in internationale kranten, op tv. Wat me opviel was het gestrekte been waarmee velen de discussie in vlogen. De verbetenheid waarmee ze zich stortten op, laten we eerlijk zijn, medium belangrijke zaken zoals welke vlag er wanneer werd gehesen en wat een of andere voetbalcommentator had gezegd. Het leek alsof ze zochten naar morele zekerheid – als dat niet over het hele conflict kon, dan toch tenminste over deze persoon of deze actie.

Die behoefte aan een tegenstander kan verklaren waarom veel discussies onmiddellijk spaak lopen. Veel mensen willen de ander niet begrijpen – anders zouden ze hun woede niet kwijt kunnen.

Ik las bijvoorbeeld vaak een variant op deze interactie:

A: „De aanslagen zijn afschuwelijk, maar ze komen niet vanuit het niets. De Palestijnen worden al jaren gewelddadig onderdrukt.”

B: „O, en dat vind jij een rechtvaardiging voor massamoord?”

Dit is niet wat A zei. Een verklaring of context is iets anders dan een rechtvaardiging.

Een andere:

A: „Dit is niet het moment voor een ‘ja maar’.”

B: „Dus jij vindt het lijden van de Palestijnen minder belangrijk?”

Nee, de uitspraak ging over timing en tact, niet over welk lijden het grootst is.

A: „Het is voor de slachtoffers aan beide kanten verschrikkelijk.”

B: „Dus volgens jou zijn Hamas en Israël moreel gelijkwaardig?”

Opnieuw: dit werd niet gezegd. A had het over de slachtoffers, niet over de daders.

A: „De kolonisten hebben zich gehaat gemaakt door Palestijnen te verjagen en vernederen.”

B: „Dus jij zegt dat antisemitisme bij de Palestijnen geen rol speelt?”

Nee, dat zei A helemaal niet. Dat is nu juist het ingewikkelde: dat er naast begrijpelijke woede over onderdrukking óók sprake kan zijn van diepgewortelde Jodenhaat.

De raarste interactie vond ik deze, die woensdag het debat domineerde:

A: „Het is niet bevestigd dat er baby’s zijn onthoofd.”

B: „Dus jij vindt het niet erg als baby’s worden vermoord, zo lang ze maar niet worden onthoofd?”

Er is een naam voor dit soort miscommunicatie: tactical misunderstandings. Je weet heus wel wat de ander bedoelt, maar je bent gewoon uit op ruzie. (Soms ook kunnen mensen simpelweg niet luisteren, dat is weer een ander probleem.)

Het is waanzinnig wat zich sinds afgelopen zaterdag in Israël en Palestina voltrekt. Het is een waanzinnige tragedie waarin miljoenen mensen verstrikt zitten, en waarvoor een oplossing met elke geweldscyclus verder uit beeld raakt. Het is logisch dat dat toeschouwers over de hele wereld machteloos en boos maakt. Maar helpt het om dan maar dichter bij huis naar vijanden te zoeken? Ik denk dat dat de woede niet wegneemt. En de mensen die nu worden vermoord hebben er niks aan.

Floor Rusman ([email protected]) is redacteur van NRC