Column | Streaming wordt gewone televisie

De Tony Soprano van de Lage Landen blijft populair. De Netflix-serie Ferry, over de wilde avonturen van xtc-baron Ferry Bouman, won afgelopen week de prijs voor populairste Nederlandse serie tijdens de vijfde editie van de Binge Awards in Hilversum. Acteur Frank Lammers, die Bouman speelt, nam de award in een eerder opgenomen filmpje in ontvangst. De prijsuitreiking vond namelijk niet op het meest glamoureuze tijdstip plaats. „Sommige mensen kunnen helemaal niet om 4 uur op een donderdag”, grapte Lammers in zijn dankwoord.

Tijdens de uitreiking werden prijzen uitgereikt voor de populairste series op de streamingdiensten in Nederland. De uitslagen waren gebaseerd op onderzoek van Bindinc., een mediabedrijf dat het evenement samen met Broadcast Magazine organiseert. Er was veel ruimte voor gesprekken over de huidige stand van zaken in streamingland. Ellen van den Berghe, marketingdirecteur bij RTL Nederland, kon vertellen dat Videoland (de grote nummer twee na Netflix) dankzij het koningshuisdrama Máxima een goede periode achter de rug heeft. Ze vertelde dat ‘high-end’-series zoals Máxima belangrijk zijn, maar natuurlijk scoort Videoland ook veel met reality: naast B&B Vol Liefde (winnaar in de categorie populairste reality) kun je onder meer kijken naar Echte Meisjes in de Jungle en Gestrand op Honeymoon Island.

Videoland is niet alleen, tijdens de uitreiking werd de groei van het realitygenre een paar keer aangestipt.

Veel kijkers smullen van dit soort series en ze zijn er in alle gradaties, van brave series over B&B-eigenenaren tot zeer trashy series waarin relaties kapot moeten. Voor mij is De Augurkenkoning, over een Amsterdamse augurkenfabriek, een huidige favoriet (deze reeks zit in de categorie redelijk braaf). Maar de streamers maken deze programma’s natuurlijk niet alleen omdat er veel vraag naar is. Een gemiddelde realityserie kost nou eenmaal veel minder dan een fictieserie. Er ligt minder risico. Dat wringt ook wel, want voor de kijker die niets met reality heeft, worden het mogelijk kariger tijden. En dat terwijl iedereen wel steeds meer moet betalen.

Net als vele anderen kreeg ik onlangs een mailtje van Netflix met een mededeling over de prijs van mijn abonnement. Het woord ‘prijsstijging’ werd niet gebruikt, maar de prijs van mijn standaardabonnement gaat deze maand toch echt omhoog, van 11,99 naar 13,99 euro. Netflix is niet de enige: vrijwel alle concurrenten werden of worden duurder. Als alternatief wordt de optie van een minder duur abonnement met reclame steeds vaker aangeboden. Daarnaast lijkt de bundeling van verschillende diensten een trend te worden (in de VS gebeurt het al veel). En zo zitten mensen die ooit hun traditionele tv-abonnement opzegden toch weer vast aan iets wat steeds meer op een traditionele tv-ervaring lijkt.

De grens tussen streaming en ‘gewone’ televisie was toch al aan het vervagen. Zo won de NPO een Binge Award voor een programma dat ook primetime op NPO 1 werd uitgezonden: Het Verhaal van Nederland – Oranje Nassau. Naar koningshuisdingen kijken we graag, op welke manier dan ook. Mocht de populariteit van Willem-Alexander en Máxima echt gaan kelderen, dan kunnen ze altijd nog een realityserie beginnen.

Thijs Schrik is film- en serierecensent.