Column | Stemmen als een Hooligan

Wie zich woensdag een stemhokje in laat verleiden, maakt daar twee soorten keuzes. De ene gaat over het gestemde, de andere over wat voor stemmer je bent. Volgens filosoof Jason Brennan, schrijver van Against Democracy, zijn er drie soorten kiezers. Hobbits, Hooligans en Vulcans.

Hobbits zijn kiezers die zich vooral met het eigen leventje bezighouden, ze geven niet veel om wereldkwesties of grote plaatjes. Ze willen zonder gezeur, op hun gemak, hun tweede ontbijt eten – ik had daar nooit van gehoord, maar kennelijk is dat een maaltijd. In Polen, Beieren en Slowakije wordt die bijvoorbeeld genuttigd. De Hobbit is de kiezer die geen al te sterke overtuiging heeft, hij doet niet vaak mee aan politieke discussies. De mening van de Hobbit is vluchtig. Ze weten niet veel van politiek en geven er ook niet om. Onder Hobbits vind je veel niet-stemmers en kiezers die zichzelf gematigd noemen.

Hooligans zijn als fanatieke sportfans. Ze weten veel van het spel, maar verwerken informatie op een per definitie bevooroordeelde manier. Als Hooligan ben je voor jouw team. Punt. Het maakt niet uit hoe hard ze het op hoeveel niveaus verkloten. Je blijft gewoon voor Ajax. Als de VAR zegt dat jouw speler buitenspel staat, ben jij er nog steeds van overtuigd dat dat niet zo was. Hooligans voelen ook sterke vijandigheid naar leden van andere clubs. Vertaald naar kiezers zijn dit mensen voor wie de politieke overtuiging een deel vormt van hun identiteit. Ze zijn trots op hun overtuiging. Ze vergaren veel meer informatie dan Hobbits, maar ze verwerken die door een dik filter van vooroordeel. Liefst horen ze alleen dat wat bevestigt wat ze al geloven. Feiten die tegen hun aannames ingaan worden met hoge mate van irritatie genegeerd of tegengesproken.

Hooligans maken mensen die het niet met ze eens zijn uit voor rotte vis, of in de woorden van Brennan: ze noemen die dom en kwaadaardig. In de Verenigde Staten vallen volgens hem de meeste stemmers in deze categorie. In Nederland zal dit niet heel anders zijn.

Vulcans zijn niet per se gepassioneerd over hun keuze. Ze gaan meer te werk als wetenschappelijk denkers. Informatie verwerken zij op een rationele manier. Ze zijn niet loyaal aan overtuigingen. Dit is de kleinste groep stemmers, al denken de meeste mensen dat ze Vulcans zijn.

Ik vermoed dat Brennans categorieën ook opgaan voor de kandidaten. Hobbits zie je niet hoog op de kieslijsten. Die weten heus wel dat Tweede Kamer niet betekent dat je er een tweede ontbijt krijgt. Kieslijsten zijn het terrein van Hooligans en Vulcans. Hooligans zijn politici die geïrriteerd feiten negeren die tegen hun aannames ingaan. Vulcans herken je aan het passieloos verdedigen van wetenschappelijk onderbouwde ideeën. Zolang de kiezer er niet voor kiest te stemmen als een Vulcan, worden we geregeerd door Hooligans.

Carolina Trujillo is schrijfster.