Column | Steijn had de wind al tegen, nu wordt hij ook nog van zijn fiets geduwd

Frank Huiskamp

Frank Huiskamp

Het is een interessante tijd om Ajacied te zijn. Geen flauw idee hoe goed dit elftal is, een haastig bijeengeraapt groepje mannen, alsof nieuwe directeur Sven Mislintat een minuut gratis boodschappen won en als een gek dingen in z’n karretje flikkerde. Geen idee ook wie er eind deze maand nog is. Of hoe goed Maurice Steijn blijkt te zijn als coach van een club waar overpresteren niet kan. Maar het is tot nu toe wel vermakelijk.

Verrassend genoeg mede dankzij Pierre van Hooijdonk, die ik volgens mij tien jaar niet heb zien lachen, maar die wel een indrukwekkend grote mond heeft, een die altijd opengaat als anderen hem dicht zouden doen. Niets is er meer over van de souplesse, van de fijne touch waarmee hij als Feyenoorder vrije trappen de goal in krulde; tegenwoordig rost hij keihard door de muur, maakt niet uit wie hij raakt.

We zijn drie dagen maar geen klap verder sinds Van Hooij-donks opmerkingen bij Studio Voetbal over de „duistere deals” van Maurice Steijn als coach van NAC. Hoe langer het duurt, hoe dommer die beschuldiging lijkt. Het fragment blijf ik maar terugkijken. Eerst zeggen dat je je „op glad ijs” begeeft om nog geen twee seconden later zonder schaatsen keihard een wak tegemoet te gaan. Niets willen verduidelijken, maar in je stiltes door blijven insinueren. En wanneer je kritisch wordt ondervraagd, antwoorden dat het „toch niet Opsporing Verzocht” is. Ik kan me niet voorstellen iemand zo te verachten, dat ik mezelf dusdanig erg in de vingers zou snijden.

Wie weet wás Maurice Steijn wel betrokken bij allerhande duistere deals in Breda, die maffioze kwalificatie vind ik alleen meer iets voor Republikeinen die het over Hunter Biden hebben, niet over een club die onder Steijns hoede vijfde werd in de Keuken Kampioen Divisie. Maar zelfs als er iets onoorbaars plaatsvond, blijft de opmerking dom, bevestigde advocaat Peter Plasman het onderbuikgevoel van deze niet-advocaat dinsdag tegenover Het Parool. „Mijn inschatting is dat meneer Van Hooijdonk een groot probleem heeft.” Het kan laster én smaad zijn, maar zelfs als het waar is nog stééds smaad, omdat de opmerkingen volgens Plasman geen doel dienen, drie jaar na dato.

Steijn eist via zijn advocaat rectificatie, meer een uitweg voor Van Hooijdonk dan dat Steijn er zelf veel mee op zal schieten. De rectificatie zal weinig mensen bijblijven, de aanleiding des te meer. De draadjes zijn dan doorgeknipt, de bom heeft er toch echt gelegen.

Een coach die nog voor er maar een wedstrijd gespeeld was al de wind tegen had, wordt nu na de eerste van zijn fiets geduwd. Nou hoop ik wel dat Steijn snel weer opstaat, want Ajax kan de komende tijd wellicht nog wat duistere deals gebruiken.

Frank Huiskamp vervangt de komende weken Marcel van Roosmalen.