Column | PVV-stemmer wentelt zich in fantoomideeën

Een oplossing een probleem noemen: ik geloof dat dit onder de noemer gaslighting valt. Gaslighten is iemand zodanig manipuleren dat-ie in de war raakt en zichzelf niet meer vertrouwt. Mensen in ongezonde relaties zullen dit vast herkennen, anderen op een werkvloer met onaangename collega’s of managers vast ook – ik in ieder geval wel.

Toen ik de term voor het eerst hoorde, duurde het even voor ik hem begreep, maar als je hem eenmaal door hebt, zie je het overal om je heen gebeuren. Mensen zijn constant bezig elkaar te manipuleren om zo hun zin te krijgen. Dat gebeurt soms slinks en geniepig, waardoor het ongrijpbaar wordt, of juist heel openlijk.

Het politieke debat is bijvoorbeeld één grote gaslight-exercitie: harde cijfers worden agressief weersproken met persoonlijke meningen of gevoelens. Klimaatverandering? Welnee, het sneeuwt buiten. Medische wetenschap? Allemaal charlatans. Vaccins zijn de duivel, zonnebrandcrème oplichterij. PVV-stemmers zijn voor eigen volk eerst – oh nee, toch niet: ze maken zich zorgen om de verschraling van de zorg. Het aantal asielaanvragen daalt. Leugens! We worden onder de voet gelopen, kijk maar naar Ter Apel.

De beelden uit Ter Apel, waar asielzoekers maandenlang buiten moesten verblijven in vernederende omstandigheden, waren de perfecte manier om mensen wijs te maken dat Nederland overvol is en de toestroom niet aankan.

Dat de situatie weinig met de hoge instroom te maken had, maar alles met bewuste beleidskeuzes om opvangvoorzieningen te sluiten, dat vertelden de populistische partijen er liever niet bij.

En dus noemt Wilders het een probleem dat de spreidingswet is aangenomen. Die zal, anders dan de rechtse partijen beweren, niet tot meer asielzoekers leiden, maar de opvanglocaties in Ter Apel en Budel ontlasten. Mooi nieuws voor de PVV, zou je denken, er is geluisterd naar ‘het volk’ in de beide gemeenten.

Maar zo werkt het niet als je hele bestaansrecht gestoeld is op hitserij. Hoe moet je als populist anno 2024 de mensen nog gegijzeld houden als je niet meer kunt schermen met een zelfgecreëerd probleem?

Wilders is niet gebaat bij een oplossing, omdat hij en zijn stemmers zich weldadig wentelen in het fantoomidee dat we hier onder de voet gelopen worden door verkrachtende en muitende asielzoekers. Zolang dat beeld gevoed wordt, kun je die ingebeelde hordes de schuld geven van alles: het tekort aan sociale woningbouw, de druk op de zorg, criminaliteit.

Op die manier hoef je nooit naar een concrete, werkende oplossing te zoeken, niet naar de eigen beleidsfouten te kijken of naar de problemen in de samenleving, zolang je die niet kunt ophangen aan ‘de ander’. Het is je reinste verdeel-en-heerspolitiek. Dat is niet onschuldig of een leuk experiment; het breekt de fundamenten van de samenleving af. Terwijl problemen dooretteren, groeit de kloof tussen mensen en escaleren de problemen.

Dat zien we op dit moment in andere landen om ons heen, en misschien wel het duidelijkst in het Midden-Oosten, maar dan in foto-negatief: ondanks de overvloed aan beelden van afschuwelijk leed in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever en van feestende en moordende Israëlische soldaten, en ondanks de oproepen tot genocide door Israëlische politici, wordt er niet ingegrepen. Sterker, Israël, onder andere gesteund door Nederland, beweert dat het niks verkeerd doet.

Het resultaat is onrustbarend: het conflict breidt zich uit, Jemen is gebombardeerd en inmiddels bestoken ook Iran en Pakistan elkaar. Dat was niet gebeurd als de politiek voor een oplossing had gekozen.

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist, columnist en programmamaker.