Column | Proefballonnetje

In Nederland komt het begrip geruststellend voor in de verkleinvorm: ‘proefballonnetje’, een politicus bedient zich ervan om te peilen hoe een idee valt bij publiek en media. Voorbeeld: in 2007 opperde de toenmalige PvdA-minister Ter Horst een alcoholverbod voor mensen onder de achttien jaar. Het is nu lastig daar het ballonachtige van in te zien, omdat sinds 2014 alcohol enkel mag worden verkocht aan achttien jaar en ouder. Maar toen Ter Horst het zeven jaar daarvoor voorstelde, was het nog een idee dat vrij rond zweefde. Haar ballonnetje kreeg de wind mee, en landde later officieel.

Proef het woord ‘proefballonnetje’ en je wordt meteen vrolijker. Maar de wereld is groter dan Nederland, en het speelse proefballonnetje is ondertussen onder Trump een proefraket geworden. Een atoomproef. Groenland, sancties tegen het Internationaal Strafhof, geen genders meer volgens het regeringsbeleid van de VS, enkel nog duidelijk afgebakende m/v’s; de transgender moet achter de coulissen en de non-binair heeft maar te kiezen uit de twee seksen.

Vooral Trump’s uitspraak over Gaza, „that piece”, dat onder handen van het Amerikaanse bedrijfsleven ( lees: Trump zelf) ontwikkeld moet worden tot de Rivièra van het Midden-Oosten, gaf een oplawaai.

De doden amper begraven, alles nog in puin, maar gelukkig, daar is de real estate agency, voor uw meest luxueuze condominium.

VVD-Kamerlid Van der Burg probeert het nog; op de NOS-site lees ik dat hij „ervan uitgaat dat veel van wat Trump doet proefballonnen zijn…”. Merk: ‘proefballonnetje’ werd ‘proefballon’, weg schattigheid. En vooral; ik help het Van der Burg hopen, maar soms bedoelen Amerikaanse presidenten precies wat ze zeggen, zoals we ook moslimterroristen met hun ‘Allahu Akbar’ op hun woord geloven.

Trump is de meester van de schaamteloosheid, hij heeft alle pillen ingenomen tegen de dodelijke aandoening (schaamte) en is volledig genezen. Zegswijzen als ‘dat doe je niet’, ‘dat hoort niet’ – weg met die verouderde, sociale omgangsregels. De Amerikaanse wereldleider geeft het bevrijde voorbeeld. Trump als het exacte spiegelbeeld van die vrije, blije hippie-jaren. Er staan heel veel volgers klaar, vaak met de Bijbel in de hand; de Bijbel die notabene begint met schaamte (zie Genesis).

Ik zie twee denksporen die iets van Trumps aandriften kunnen verhelderen. „De kracht van de vernietiging is een scheppende drift”, was getekend M. Bakoenin (1814-1876), ook wel bekend als de Russische grondlegger van het anarchisme. En dan natuurlijk die vreselijke term, die je in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw elke dag wel hoorde: ‘disruptive innovation’. De verrukkelijke, onstuitbare breuk van de vernieuwing, die ons internet opleverde, de eerste pc’s, smartphones, Airbnb, Tesla’s, AI en Trump.

Je moest blij glimlachen om die innovatieve breuk: breken was goed, de breuk zelf een wonder van genade, want nu kwam het beloofde land in zicht; van onder de puinhopen van Gaza ziet de projectontwikkelaar als vanzelf de strandvilla’s verrijzen.

Trump en de grote tech-mannen: het is een bedrijfsmodel, met de belofte dat alles wat bestaat aan sociale verbanden kapot gerukt kan worden, om vervolgens niet de nieuwe, maar de beter geprogrammeerde mens te baren.

Ouderwets anarchisme en high tech; wat een onvoorstelbaar ongelukkig huwelijk.

Wij Nederlanders kunnen weinig beginnen, Wilders is zelfs Gaza-enthousiast, en de rest van Nederland mag zich afvragen: als deze Trump geen deus ex machina is, geen god die ineens op het toneel belandde, belichaamt hij dan een samenstel van oudere ideeën? Het loont de moeite na te gaan waar dat schaamteloze, antisociale, egoïstische, anti-statelijke, zelf-bevrijde Ik ooit heeft kunnen landen.

Trump komt namelijk niet van Mars – hopelijk gaat hij erheen.

Stephan Sanders is essayist.