Column | Politiek modderworstelen vervangt informatie

Stine Jensen

‘Wat is er in u gevaren?” (Op1). „Is dit niet ook een beetje baantjesjagen, dat u nu overstapt naar een partij die nu meer succes heeft?” (NOS Journaal).

Enkele journalistieke vragen op zijn Hollands om het ijs te breken. Mona Keijzer vond die vragen echter niet zo heel premierwaardig en reageerde kribbig.

Terwijl ik mij vermaakte met de herwonnen uitdrukking „wat is er in u gevaren?”, die ik ook graag aan andere politici gesteld zag (Wopke, wat is er in je gevaren?), bleef de uitzending van Op1 waar Mona Keijzer en Caroline van der Plas te gast waren bij Sven Kockelmann en Tijs van den Brink door mijn hoofd spoken. De twee politici van BBB spraken de heren zo vaak aan op het ambt van journalist, dat Op1 weerbarstige meta-televisie werd over de relatie tussen politiek en journalistiek.

Een bloemlezing: Van der Plas: „En even kritisch op jullie: jullie slaan wel steeds dingen plat, of het is dit, of het is dat.”

Van der Plas: „Meneer Van den Brink, daar gaan we weer, dus u vindt dit, dus u vindt dat, nee…”

Keijzer: „…de meest stompzinnige vraag: goh, jullie zijn alle twee stevige vrouwen, jullie zullen wel ruzie krijgen, dus ik zeg: heb je deze vraag ook wel eens aan twee mannen gesteld, Balkenende en Jan Kees de Jager?”

Keijzer: „De manier waarop je deze vraag stelt doet onrecht aan hoe het allemaal zo is gelopen, de afgelopen jaren.”

Nu maakt één uitzending nog geen trend, maar ook bij de H.J. Schoo-lezing gaf Van der Plas kritiek op de journalistiek en eerder zag ik ook Pieter Omtzigt – in zijn geval terecht – tikjes uitdelen. Dat ging over de herhaaldelijke vragen naar zijn burn-out, die niet gesteld werden om een gesprek te voeren over het veeleisende ambt van politicus en of er meer Kamerzetels nodig zijn, maar met de boodschap: kunt u het eigenlijk wel aan? (Nieuwsuur: „Dit gaat over uw persoonlijkheid, of u het kan leiden”). Het journalistieke gehamer op de „sluit u de PVV uit”-vraag (Humberto) deed hem zuchten, de grote problemen van Nederland, dáárover wil Omtzigt het hebben.

Terwijl er een nieuw politiek midden lonkt, lijken de journalisten inderdaad soms de plank mis te slaan door vast te houden aan ‘oude’ frames. De eerste is populistisch, gericht op macht en verdeeldheid: ‘links of rechts?’ en ‘wel of niet met de PVV?’. De tweede betreft de politicus als persoon: ‘kunt u het eigenlijk wel aan?’. Bovendien: als Van der Plas en Keijzer geen tijd hebben gehad om het partijprogramma van Omtzigt te lezen of dat van hunzelf – nodig ze dan gewoon nog niet uit.

Maar: dat ik nagenoeg niets te weten ben gekomen over de inhoud van het partijprogramma van BBB na een uur Op1, is niet alleen de journalisten aan te rekenen. Op sociale media werd gesuggereerd dat we te maken hadden met veramerikanisering – dat het een tactiek zou zijn van politici om de media aan te vallen. Dat gaat ver, maar het zo uitbundig in diskrediet brengen van de journalistiek door Van der Plas en Keijzer was inderdaad opvallend.

Zij zouden – ongeacht of ze de vragen goed vinden – élke vraag en een uur (!) televisie kunnen aangrijpen om de inhoud op tafel te leggen. Reactie van Van der Plas op de veramerikanisering-kritiek? „Man, doe niet zo Calimero” – het staat er echt. Het enigszins hilarische meta-tvmoment moest toen nog komen, bij Humberto, waar Van der Plas beweerde dat de media Keijzer ten onrechte als premierskandidaat hadden gepresenteerd, terwijl die gewoon de nummer 2 was, het misverstand zou zijn ontstaan omdat kranten ingewikkelde koppen niet aankonden.

Hoe gaat zich dit verder ontwikkelen naar de verkiezingen toe? In ons land is de avondtalkshow, waar entertainment, de waan van de dag, gezelligheid en kijkcijfers/scoringsdrift een grote rol spelen, nu zo’n beetje het belangrijkste mediaplatform voor politici. Als kiezer en kijker wil ik ook tv-programma’s waarin politici serieus met elkaar in gesprek gaan over de grote crises in ons land en hun voorstellen om die op te lossen, een gesprek dat mag duren en waarbij écht geluisterd wordt en ideeën worden uitgewisseld.

Omtzigt sprak in Trouw de volgende wens uit: „Het zou wel fijn zijn als de campagnes ditmaal anders verlopen. Niet met oneliners, maar met inhoudelijke discussie. Je kunt het woningtekort niet oplossen met quotejes van dertig seconden.” Dat is een goede quote van Omtzigt over quotejes én over grote problemen. Hij geldt voor journalisten én voor politici.

Stine Jensen is filosoof en schrijver. Ze schrijft om de week een column op deze plek.

Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!

Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.

Als uw brief gepubliceerd wordt, dan nemen we per e-mail contact met u op. Anonieme brieven en brieven die aan verschillende media zijn gestuurd, plaatsen wij niet. De opinieredactie kan uit uw brief citeren in de zaterdagrubriek ‘Inbox van de redactie’.