Column | Poetin verlegt het front naar Europa

Op Eerste Kerstdag om 10.26 uur ging de Estlink-2, een elektriciteitskabel op zee tussen Finland en Estland, plotseling kapot. Die avond toonden satellietbeelden hoe de olietanker Eagle S, onder de vlag van de Cookeilanden, op hetzelfde moment over die kabel was gevaren. Wat je ook zag: dat de Eagle S heel langzaam was gaan varen en rare manoeuvres maakte. Exact wat de Chinese olietanker Yi Peng 3 (in november) en het Chinese vrachtschip Newnew Polar Bear (oktober 2023) hadden gedaan toen ze met hun anker over de zeebodem hadden geschraapt en kabels tussen EU-landen kapotmaakten.

Het zou leuk zijn om het hier nu over oliebollen en appelflappen te hebben. Maar dat doen we toch maar even niet. Want er dreigt in het nieuwe jaar, of zelfs eerder, een clash op de Oostzee. Rusland, dat voor Donald Trumps inauguratie op 20 januari zoveel mogelijk Oekraïens grondgebied wil veroveren, is een groot slotoffensief begonnen waarvan hybride oorlogvoering tegen Oekraïnes Europese bondgenoten onderdeel vormt. Verwacht komende weken op de Oostzee en in het Poolgebied (Groenland, Spitsbergen) stevige Russische provocaties.

De oorlog in Oekraïne loopt slecht voor de Russen. Ze verliezen volgens sommigen 30.000 soldaten per maand maar boeken amper terreinwinst – zelfs met de inzet van Noord-Koreaanse en Houthi-soldaten. Intussen, zeggen analisten, verliezen ze veel meer tanks en andere materieel dan hun haperende oorlogsindustrie produceert. Om zoveel mogelijk vooruitgang te boeken vóór Trump Rusland tot onderhandelingen dwingt, opent president Poetin een tweede front, door de druk op Oekraïnes bondgenoten dramatisch op te voeren. Een militaire confrontatie met de NAVO kan hij er niet bij hebben – hij moet militair op Oekraïne blijven focussen. Daarom gooit hij het, letterlijk, over een andere boeg: sabotage op zee. „Hij wil de kosten voor onze steun aan Oekraïne opvoeren”, zei André Ken Jakobsson, onderzoeker Hybride Oorlogvoering aan de universiteit van Zuid-Denemarken, tegen de onafhankelijke nieuwssite Danwatch. „Tot nu toe zijn die kosten niet erg hoog geweest.”

Op de Oostzee varen tankers met Russische olie af en aan. Russische tankers en olie zijn door westerse sancties getroffen. Daarom huren de Russen schepen in die onder andere vlag varen, zoals eerder de Yi Peng 3 en Newnew Polar Bear. Eigenaren zitten verstopt achter brievenbusfirma’s (In geval van de Eagle S: ‘Caravella LLC-FZ M Floor, Business Center 1, The Meydan Hotel, Nad Al Sheba, Dubai’), maar sommige zijn herleid tot Rusland. De schepen zijn stokoud en goedkoop. Ze voldoen niet aan internationale veiligheids- of milieuvereisten. Ze weigeren, zoals andere schepen doen, in Deense wateren vol eilandjes en zandbanken een speciale navigator aan boord te nemen. Westerse verzekeraars willen er niets mee te maken hebben. Als er iets misgaat met deze Russische ‘schaduwvloot’ kun je milieurampen krijgen waarvoor niemand aansprakelijk is. Denemarken moet zich intussen aan internationale verdragen houden die stellen dat alle schepen door Deense wateren mogen varen. Ideaal voor Moskou.

Yi Peng 3 en Newnew Polar Bear zijn gesnapt door satellietbeelden en extra patrouilles. Europese inspecteurs vonden duidelijk bewijs dat zij met hun ankers Europese kabels hadden vernield. Dit leidde tot diplomatieke spanning tussen de EU en China, terwijl het Russen waren die cargo, route en navigatie bepaalden. Kennelijk heeft China Rusland nu achter de schermen verboden nog langer Chinese schepen als wapens tegen Europa te gebruiken. Dus koos Rusland woensdag een tanker uit de Cookeilanden uit om de Finse stroomtoevoer naar Estland af te snijden, net voordat Estland toetreedt tot het Europese stroomnetwerk en geen Russische elektriciteit meer nodig heeft (de import uit Rusland steeg onmiddellijk weer). De Finse marine dirigeerde de Eagle S, die ook communicatiekabels vernielde, naar een Finse haven. Niemand durft dat met tankers uit het machtige China te doen.

Onlangs besloten twaalf noordelijke en Baltische landen, waaronder Nederland, meer te doen ter afschrikking van de Russische schaduwvloot, ook op de Noordzee. Samen sta je sterker – en bij deze jaarwisseling geldt dat helaas extra.