Column | Opgewekte zelfdestructie

Carolina Trujillo

Ik wil mijn moeder ter adoptie aanbieden. Mijn moeder vliegt nog alsof er geen morgen is. Zo zeg je dat in het Spaans wanneer iemand iets excessief doet: ‘Alsof er geen morgen is’. Dat impliceert niet dat je de toekomst onmogelijk maakt – dat dit bij vliegreizen samenvalt, is toeval. Dit jaar is mijn moeder al twee keer over de Atlantische Oceaan gevlogen, één keer was voor dochterbezoek. In de afgelopen tien jaar is ze naar China, Egypte en Schotland gegaan. Niet voor werk, niet eens voor familie, maar voor plezier van haar en haar bekakte echtgenoot. Die vluchten beginnen in Uruguay, want daar wonen ze.

Van vrienden die zich dagelijks op de A12 laten afspuiten, hoor ik dat je het individu niet op zijn gedrag mag afrekenen. Je moet het systeem hebben. Ik zou niet weten waarom je zou moeten kiezen.

Dankzij mijn moeder dacht ik afgelopen dagen steeds aan China. Vooral aan de traditie vrouwenvoeten piepklein te houden door ze te zwachtelen tot de botten breken. Zogenaamde lotusvoeten gaven status. Het was niet dat ik meteen de voeten van mijn reislustige moeder wilde zwachtelen, dat was plan B. Aan het traditioneel verminken van vrouwenvoeten kwam mede een eind toen families gingen weigeren hun zoons te laten trouwen met vrouwen die lotusvoeten hadden. De strategie van het uitsluiten van degene die beschadigt, werkt niet altijd. Veganisten die na het afleggen van de Liberation Pledge niet meer aan tafels aten waar dieren werden gegeten, ondervonden dat ze vooral zichzelf uitsloten. Toch nam ik me voor dat met mijn moeder te doen: Voor elke vliegreis die ze maakte, een jaar niet met haar praten. Het individu afrekenen. Wie beschadigt, uitsluiten.

Ik was nog aan het bedenken hoe ik haar dit ging vertellen nu ik niet meer met haar sprak, toen de Britse regering bekendmaakte naar olie te gaan boren in de Noordzee boven bij Schotland. Tussen systeem en individu dreigde ik in wanhoop te verzuipen toen de reddingsboei van opgewekte zelfdestructie voorbijkwam. Zo noem ik de gedachte waar ik me steeds vaker mee troost: dat bij al wat door klimaatverandering zal worden weggevaagd onze eigen beschaving vooraan staat. Dat is goed voor klimaat, dier en lotusvoet. Niks extinction rebellion, maar extinction by choice. Nog even en ik boekte een vlucht naar nergens om mijn extinctiesteentje bij te dragen.

Opgewekte zelfdestructie verandert niet dat ik mensen zoals mijn moeder slecht verdraag. Mensen die het over de klimaatcrisis hebben, die zich zorgen maken over de toekomst van hun kleinkinderen en die weten dat het systeem verziekt is, maar die ondertussen zonder ruggengraat onder al dat besef naar Schotland vliegen. Daar zit ze nu toevallig. Niet ver van waar de Britse regering naar nieuwe olie wil boren. Lekker samen op vliegvakantie, het systeem en het individu. De een reist niet zonder de ander.

Carolina Trujillo is schrijfster.