Column | Ook onheil heeft de neiging zich door de eeuwen heen te repliceren

Lichtpuntjes gevraagd? Na een jaar vol oorlogsgeweld en autocratische machtsdrift zijn ze hard nodig. Je leest ze nu in kranten en bladen, en meestal gaat het dan om klein huiselijk geluk. Kinderen, of iets diep uit de bucket list. Maar toch ook politieke hoop: de val van een dictator.

Ik heb nog een andere. De anderhalve eeuw oude boom bij de Muur van Hadrianus in Engeland, die in 2023 tot verdriet van het publiek door vandalen werd omgehakt, heeft zich niet gewonnen gegeven. Een opzichter ontdekte na een jaar acht nieuwe loten, ontsproten aan de geliefde boom. Het kan even duren, een eeuw of zo, maar wie weet staat de boom er dan weer.

Niet om het lichtpuntje meteen te doven, maar ook onheil heeft de neiging zich door de eeuwen heen te repliceren.

In Oekraïne, waar Poetins imperialistische Rusland kreunt onder de massale verliezen in de eigen vernietigingsoorlog, volgt dit jaar wie weet de ontknoping. Een lichtpuntje in het Midden-Oosten, dat andere deprimerende strijdtoneel: de ondergang van dictator-massamoordenaar Assad, mede mogelijk gemaakt door Israëls afrekening met Hezbollah.

En Palestina? Ook die oorlog zal eens moeten aflopen, maar de totale verwoesting van Gaza en destructie van menselijke gemeenschap daar, beloven ook daarna weinig goeds.

Ook hier: replicatie. Voor de Romeinen, die het gebied Syria Palestina doopten, was die naam onderdeel van culturele genocide. Het was een politieke, anti-Joodse maatregel van keizer Hadrianus – ja, die van de Muur en de boom – die de rebelse Joden meer dan zat was. Na zijn aantreden had hij Jeruzalem al hernoemd tot Aelia Capitolina. Toen de Joden weer in opstand kwamen (132-136 na Christus) was de keizerlijke maat vol. Het moest uit zijn met dat volk.

Historicus Cassius Dio meldt dat vele tientallen dorpen met de grond gelijk werden gemaakt en honderdduizenden Joden gedood. Ook de naam Judaea moest nu verdwijnen, in een poging Joodse geschiedenis en identiteit uit te wissen.

De nieuwe naam Syria Palestina was een hatelijke verwijzing naar bijbelse aartsvijanden van de Joden, het (niet-Arabische) volk van de Filistijnen. Als geografische naam duikt ‘Filistijns Syrië’ al op bij Herodotos en latere Griekse auteurs, maar Hadrianus maakte het de officiële naam van dit Romeinse rijksdeel. „Het moest lijken of het uitverkoren volk nooit had bestaan”, aldus Hadrianus’ biograaf Anthony Everitt.

Bijna tweeduizend jaar later is Israël bezig Palestijnse geschiedenis en identiteit in Gaza en op de West Bank te vernietigen. Eerder klonk in het Hamas-bloedbad van 7 oktober ook al de hunkering door naar een finale, Romeinse oplossing.

Kan dat in 2025 worden doorbroken door iets van vrede én recht? Pas dan komen nieuwe loten aan de boom.

Dit is de laatste column van Sjoerd de Jong op deze plek. Zijn column verhuist op dinsdag naar de pagina Opinie,