Stel nu dat Bashar al-Assad valt. Van zijn presidentiële stoel in Damascus op, of zelfs ónder de grond. Ja, nog maar enkele dagen geleden haast onvoorstelbaar maar dit zijn onvoorstelbare tijden in het Midden-Oosten. Ik wijs maar op de Hamas-overval op Israël van 7 oktober vorig jaar, op de totale verwoesting van de Gazastrook door Israël en de ontmanteling van de militaire structuur van het Libanese Hezbollah, en alléén om ook iets aardigs te stellen tegenover al dit geweld, op de sociale liberalisering in Saoedi-Arabië (in afwezigheid van enige politieke versoepeling).
Ik denk niet dat Assad al weg is op het moment dat u dit leest; voor bijna hetzelfde geld zit hij over tien jaar nog in Damascus. Maar na de ongedachte inname van Aleppo, Syriës grootste stad, door de fundamentalistische rebellen van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) en vrienden, en hun opmars zuidwaarts richting Hama is alles mogelijk. Ik las al ergens dat Assad naar Moskou was gevlucht. Niet dus, hij ontving zondag gewoon in Damascus de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi. Die ging na afloop shoarma eten in een befaamde fastfood in de Syrische hoofdstad. Niks aan de hand wil het desbetreffende bericht van het Iraanse staatspersbureau IRNA maar zeggen. Met gezellige foto’s.
Wél iets aan de hand, natuurlijk, en lang niet alleen voor Assad. De Syrische president, hoe seculier ook, is de oudste bondgenoot van het vrome Iran in zijn voorwaartse verdediging oftewel As van Verzet. En een belangrijke. Assads Syrië is van cruciaal belang voor de aanvoer van Iraanse wapens naar As-medelid Hezbollah in aangrenzend Libanon.
Iran is al ernstig verzwakt door de opstapeling van internationale sancties. Bovendien heeft Israël zijn defensie aan gruzels geschoten, met directe aanvallen op zijn grondgebied en met ook de sloop van Hezbollah, de belangrijkste zuil waarop die voorwaartse verdediging rust. Op zijn beurt houdt Iran, samen met Rusland, en Hezbollah, Assad overeind tegen zijn opposities. Kan het nog iets extra voor hem uitrichten? Door de oorlog in Oekraïne is Rusland evenmin in zijn beste doen. Als Assad valt, wordt het wel angstig leeg rond de schurkenstaat van de ayatollahs. En dan moet Trump nog aantreden.
Ook elders in het Midden-Oosten volgen leiders zenuwachtig wat zich in Syrië afspeelt. Met uitzondering dan van de Turkse, die de Syrische opposities steunt en tevreden zijn invloed ziet groeien. Maar neem eens de Emiraatse president Mohammed bin Zayed. Die zette in 2018 de eerste stappen naar Assads terugkeer in de Arabische schoot waaruit hij in 2011 was verbannen wegens de bloedige onderdrukking van zijn oppositie. Mensenrechten spelen vandaag geen rol meer. Assad belde zaterdagavond met MbZ, die hem zijn steun betuigde „in zijn strijd tegen terrorisme en extremisme”, synoniemen voor de radicale politieke islam, waarvoor HTS, hoe pragmatisch die zich ook voordoet, wel staat en waarvan MbZ niets (meer) moet hebben. Ook andere Arabische leiders, Sisi van Egypte voorop, huiveren bij het idee aan de politieke islam in Damascus. Israël verwelkomt aan de ene kant elke verdere verzwakking van Iran, maar voorziet aan de andere kant problemen als fundamentalisten dan wel machtsvacuüm en chaos straks in Damascus regeren.
Maar laten we het eens bekijken van de positieve kant. Die onzalige plannen van de PVV-coalitie en andere Europese regeringen om Syrische vluchtelingen terug te sturen naar delen van het land die veilig zijn. Veilig? Syrië was al niet veilig maar nu zelfs voor een blinde niet meer.
Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert.