Column | Nieuwe paus, happy ending? Dat had je gedacht

Na de uitvaart van paus Franciscus, waar president Donald Trump FOMO-gewijs naartoe wilde en vervolgens doorheen dutte, postte hij een foto met hemzelf als paus. Dat lijkt nergens op, want Trump kan niet acteren, zijn expressie is derderangs. Geef mij maar mevrouw Trump. Die kan evenmin acteren, maar zij probeert het ook niet. Zij ergerde zich blauw aan dat gedommel naast zich – en dat zag je.

De paus zal het allemaal een zorg zijn, die slaapt rustig zijn eeuwige slaap. En ook de kardinalen hebben iets beters te doen dan zich op te winden. Gestuurd door eeuwenoude voorschriften zijn ze bezig met hun keuze voor de volgende paus. Niemand mag erbij, maar in de bioscoop is Conclave te zien. Die weet meer en loopt over van de filmgenieke exotica. De zwerm oude tot zeer oude mannen in curieuze kostuums. Gekonkelefoes in de wandelgangen. Gefrutsel met stembriefjes. Is er een meerderheid? Nee? Dan worden de briefjes ritueel verbrand en moeten ze verder praten. Ze mogen pas weg als ze eruit zijn en dat kan leiden tot uitzinnig gedoe.

Zoals het Hollywoodfilms betaamt, voorziet Conclave in een happy ending, met een onverwachte, sympathieke nieuwe paus. Klaar is Kees, zo doen we dat toch? Nee. De Italiaanse film Habemus Papam (via Amazon Prime, Cinemember, MUBI, of bij de bibliotheek) doet het anders. Kritisch, politiek en zachtmoedig profiteert hij van de bekende folklore: de Zwitserse garde, de testosteronklaroenstoten van schrale kerels, de pracht van middeleeuwse gewaden. Witte rook. We hebben een paus. Lieve man.

Happy ending? Dat had je gedacht.

De nieuwe paus (Michel Piccoli) in paniek in ‘Habemus Papam’.

Een brul. De uitverkorene heeft een paniekaanval. Nu begint Habemus papam echt. Het is een komedie, een satire, een farce. En graaft dieper dan Conclave. De nieuwbakken paus, onvergetelijk gespeeld door veteraan Michel Piccoli, stikt bij het idee dat hij nu wordt geleefd door zijn werkgever. Zelf houdt hij immers op te bestaan. Vandaar de passage in NRC over de 14de-eeuwse traditie om het huis van de nieuwe paus te gaan plunderen. Raar? Nee, logisch. Als een man niet meer bestaat, is zijn bezit van niemand en kan er geplunderd worden.

Hij ontsnapt aan zijn beveiligers, duikt onder in Rome. „Ik ben acteur”, zegt hij verlegen als iemand hem naar zijn beroep vraagt. Hij liegt niet. Hij is paus en een paus acteert.

Hij belandt aan het toneel, en wij van het publiek verwachten, nee, we willen: hij wordt echt een acteur. De film betrapt ons. Hij kan niet acteren en dat wisten we, vandaar zijn vlucht uit het Vaticaan. De film gunt hem zijn moment op het pauselijke balkon. Hij acteert niet, hij spreekt de waarheid. Verdwijnt achter het bekende roodfluwelen gordijn. Doek.

Och Heer. De Amerikaanse president komt met een gigantisch importtarief op niet-Amerikaanse films. Jammer voor hem. Er valt veel te lachen, hier. En veel te leren.