Column | Nederland maakt zich zo klein dat het er niet meer toe doet

Wat opviel bij de stemming over eurobonds in de Tweede Kamer deze week, was niet de uitslag. Wat dat betreft, is het net als met Brexit: als nationale leiders het volk decennialang vertellen dat half Europa van onze zuurverdiende belastingcenten leeft en dat gezamenlijke Europese schulduitgifte tot rampspoed leidt, moet je niet verbaasd zijn dat het volk het op een dag gaat geloven. Wat evenmin verbazend is, is dat Kamerleden vervolgens, hengelend naar de steun van kiezers, juist bij een stemming over zo’n onderwerp over elkaar heen buitelen om die sprookjes te bevestigen. Als zelfs de minister van Financiën zich in bochten wringt om te ontkennen dat het hier om eurobonds gaat – waarmee hij een reëel issue afdoet als een semantische kwestie –, kun je rustig spreken van een nationaal trauma.

Wat wèl opviel bij de stemming van dinsdag: de oorverdovende stilte buiten de grenzen van ons kikkerlandje. Media en politici in andere Europese landen besteedden er nauwelijks aandacht aan. De Financial Times had woensdag een groot verhaal over ReArm Europe, het Europese plan voor gezamenlijke wapenaankopen waar die eurobonds voor bedoeld zijn, nota bene met een citaat van minister Brekelmans van Defensie – maar zonder de stemming in Nederland te noemen. Le Monde: geen woord. Zelfs de nieuwssite Politico, die zelden een kans laat lopen om een eurosceptisch vuurtje op te poken, negeerde het. Alsof het er niet toe deed. En eigenlijk is dat ook zo: in een Europa dat rap verandert omdat het van alle kanten belaagd wordt, is Den Haag een backwater aan het worden.

Het Kamerbesluit heeft weinig impact: eurobonds voor Europese defensie komen er ook wel zonder Nederland. De Europese Commissie wil 150 miljard euro tegen hele lage rentes lenen op de financiële markten en die goedkoop doorlenen aan Europese landen (inclusief Noorwegen en het VK), op voorwaarde dat ze het aan Europese wapens uitgeven. De lidstaten beslissen erover met een gekwalificeerde meerderheid: 55 procent van de lidstaten en 65 procent van de bevolking volstaat. Nederland en zijn enige ‘bondgenoot’ in deze saga, Hongarije, kunnen het dus niet tegenhouden. Ze kunnen wel besluiten – zoals Nederland even deed met het coronafonds, ook geschraagd door eurobonds – om zelf ReArm niet te gebruiken, terwijl anderen het wel doen.

Dat laatste is maar goed ook. Nederland mag met zijn fobie voor eurobonds zijn blijven hangen in de Griekse crisis van vijftien jaar geleden, de wereld is radicaal veranderd sindsdien en andere Europese landen beseffen dat de huidige crisis een geopolitieke is. Ditmaal komt het gif niet van binnen (Griekse begrotingstekorten) maar van buiten: juist nu Rusland ons bedreigt, beschermt Amerika ons niet meer vanzelfsprekend. Alle hens moet aan dek om decennialang bezuinigen op defensie ongedaan te maken. Dit geldt voor EU-lidstaten en niet-lidstaten. Niemand weet waar hij zoveel geld vandaan moet halen. Zo komen eurobonds in beeld: als je collectief geld leent, ben je efficiënter en goedkoper uit – zelfs Nederland, berekende het noodfonds ESM.

Rusland wil Europa onderuit halen. Amerika ook. Het doet dat onder meer met importheffingen (vanaf deze week) en sancties die het afdwingt via de dollar, ’s werelds grootste reservemunt. Als Europa zichzelf wil beschermen, moet het de euro (de tweede reservemunt) sterker maken. Dat kan, onder andere, door meer eurobonds aan investeerders te verkopen. De timing is perfect: velen willen het chaotische, rechteloze Amerika ontvluchten en zoeken een veiliger belegging. Tijdens de pandemie was de vraag naar eurobonds veel hoger dan het aanbod. Nu staan beleggers helemaal te trappelen. Zo verandert de euro van een betaalmiddel in een krachtig, geopolitiek wapen dat Europese burgers en bedrijven beschermt tegen aanvallen van buiten. En dat de economie een impuls geeft.

Daarom bepleiten de vrekkige oude vrienden van Nederland, zoals Denemarken, nu openlijk eurobonds: de geopolitieke realiteit vereist het. Door die realiteit te ontkennen maakt Den Haag zichzelf steeds kleiner in Europa.