Column | Minister Marjolein

Met het kandideren van Marjolein Faber als minister voor Asiel en Migratie laat Geert Wilders zijn macht voelen. Hij hield Dilan Yesilgöz en Pieter Omtzigt een spiegel voor: kijk maar eens goed, zo zien mijn plannen eruit. Ze zagen hetzelfde als iedereen, dat kan ook haast niet anders: Marjolein Faber is een schreeuwende troel, het kost heel veel moeite om daar sympathie voor op te brengen. Ze werd op X de laatste dagen regelmatig vergeleken met wijlen Florrie Rost van Tonningen, ‘de zwarte weduwe’ uit Velp en door Johan Derksen in Vandaag Inside met Eva Braun, echtgenote van Adolf Hitler. Beide vergelijkingen gaan mank, je zou Marjolein met wat zwarte fantasie inderdaad in een ander tijdvak kunnen plaatsen, maar dat maakt het nog niet kloppend. Feit is wel dat ze niet in de race is voor de sympathy vote, al valt daar ook wat voor te zeggen.

Liever dat dan iemand die de eigen ideeën met grote klodders verzachtende crème op het uitgestreken smoelwerk weg probeert te smeren. Met Marjolein Faber wordt de craquelé in de gezichten van Pieter Omtzigt en Dilan Yesilgöz zichtbaar. Dilan Yesilgöz postte twee uur voor aanvang van Polen-Nederland foto’s van zichzelf in een oranje tuniek, spelend met bal en hond.

Dan Marjolein Faber, die is tenminste overduidelijk. In haar keuken worden geen zoete koekjes gebakken, dat zou het personeel misschien wel willen, maar dan slaat ze onbarmhartig om zich heen met de karwats. Ze wijkt nimmer af van een door haar zelf uitgestippelde lijn, ze loopt ook niet om voor een berg feiten. Het is in marstempo rechtdoor, desnoods over lijken. Uit een geweldig interview met De Gelderlander, waarin ze uitlegde waarom klimaatverandering onzin is: ‘Groenland heet niet voor niets Groenland. Daar ligt het nu vol ijs, maar ooit moet het groen geweest zijn.’ Een filmpje van Nieuwsuur waarin ze verslaggever toebijt dat haar tweet klopt – ‘mijn tweet klopt’ – nadat ze ten onrechte een misdrijf had toegeschreven aan een buitenlander heb ik ter lering en vermaak meerdere keren bekeken. De media gaan aan haar, ook al wil ze journalisten waarschijnlijk gaan opsluiten, heel veel plezier beleven. Zet Marjolein Faber in een vuurpeloton, of naast de guillotine en de veroordeelde gaat eraan, ook als er op het laatste moment ontlastende bewijzen worden aangedragen. Je kunt om genade smeken wat je wilt, eenmaal in een machtspositie gezet is ze ongevoelig voor andermans emoties. Of ze nu wel of niet het woord ‘omvolking’ gaat gebruiken doet eigenlijk niet terzake, het is voor iedereen duidelijk dat zij geen goed nieuws is voor niet-Nederlanders. Zet grote beeldschermen bij ’s lands grenzen, vertoon daarop wat interviews of debatten met Marjolein Faber en de instroom stokt. Dan zit de grootste klus van het kabinet-Schoof er al op, zo simpel kan het zijn. Ondertussen blijven we onschuldig, we kunnen in een oranje T-shirt lekker met bal en hond en blijven spelen.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.