Op Instagram zag ik een vrouw met honderdvijftigduizend volgers, die foto’s deelde van haar opbollende buik en van een echo. Maar de vrucht bleek niet meer in leven, zo schreef ze eronder. Wat een vrolijke aankondiging had moeten worden, verwerd tot een bericht vol verdriet. De uitdrijving, zo zei de vrouw, moest nog plaatsvinden. Ze wilde er toch al iets over schrijven, want „dit meemaken voelt niet meer goed om alleen te ervaren”. En „juist omdat ik de positieve dingen ook altijd met jullie deel, wil ik ook graag de dingen met jullie delen die minder positief zijn”. De curettage was morgen, deelde ze later op de dag.
Voorzichtigheid is hier gepast, omdat ik de intimiteit van het bericht en de zwaarte van het onderwerp niet wil inzetten om iets aan het verdriet van deze vrouw af te doen. Bovendien hoeft zij zich natuurlijk nergens over te schamen: de miskraam moet uit de schaduw.
Maar ik vraag me wel af wanneer we zijn doorgeschoten naar een wereld waarin er geen tijd meer lijkt te bestaan tussen een (ernstige) gebeurtenis in de privésfeer en het delen daarvan met alles en iedereen. Let u er maar eens op: werkelijk overal, in podcasts, op social media, in essays, is er een tendens het leven in al zijn grilligheid direct te serveren, zonder filter, zonder bedachtzaamheid, waarbij een publiek zich slechts kan verheugen op het mogen aanhoren van onverbloemde intimiteiten.
„Literatuur die zeer kort op de pijn of het geluk geschreven wordt, is geen goede literatuur, maar therapie. En therapie is niet iets waar je een publiek mee lastig moet vallen.” Zo sprak een docent literatuurwetenschap ons klasje ooit toe. Daarna prees ze L’amant van Duras, om het door de tijd ingedikte, misschien wel gestolde verlangen van de vijftienjarige auteur, nu bezien door de ogen van een volwassen vrouw. Om dezelfde reden vond ze L’occupation van Annie Ernaux een mislukking. Ook daar een verhaal van verlangen, dit keer naar een ex die een nieuwe vriendin heeft, maar dan (ogenschijnlijk) direct op de werkelijkheid geschreven, met schelle uithalen en eerstelijnsgedachten waar een lezer niet per definitie veel aan heeft.
Influencers en andere mediapersoonlijkheden leven van zichzelf. Dat wil zeggen: hun leven is hun werk en daarbinnen zijn ze regisseur, personage en producent ineen. Daardoor ontstaat er een enorme verplichting om content te blijven maken en wordt het privéleven continu door die bril bekeken en direct opgediend. Bij succes zien mensen zichzelf steeds meer als voorganger, en daardoor ervaren zij een verantwoordelijkheid naar hun publiek. Ze mogen misschien wel alles weten. Ze staan misschien wel net zo dichtbij als je geliefden, met als verschil dat zij zwijgen terwijl jij praat.
Ik weet door mijn werk hoe het is om iets van mijn intieme leven met een publiek te delen, maar tussen gebeurtenis en tekst probeer ik rijping, inkadering, afweging in te bouwen. Mijn tranen zijn te heet om aan vreemden te geven. Ik laat ze liever eerst afkoelen of opdrogen.
De momenten van isolatie in het oog van de storm, van terugtrekken en met geliefden kauwen op de pijn, zijn belangrijk voor een mens. Ze houden ons in balans en geven ons tijd om te reflecteren en betekenis te genereren.
Wat doet het eigenlijk met je, als je ook op je zwartste dag het hele land bij je over de vloer uitnodigt?
Wacht gewoon even. Wacht voor je toekomstige zelf, die wel helder kan denken.
Wacht, en boetseer je verdriet.
schrijft elke week een column. Ze is de auteur van boeken, essays en toneelstukken.