Column | Met blote haren op straat in Iran

Dít zijn nou eens echt opmerkelijke beelden op X (dat ik persoonlijk hierom nog altijd nuttig vind): Narges Mohammadi, de Iraanse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (2023), arriveert bij haar huis in een ziekenauto vanuit de beruchte Evin-gevangenis. Ze mag thuis drie weken bijkomen van een operatie aan haar been; daarna terug de cel in om een collectie straffen wegens propaganda tegen de staat van bij elkaar meer dan dertig jaar uit te zitten. Maar dan wel zonder hoofddoek en in een totaal blote jurk naar Iraanse regimemaatstaven. Gewoon buiten op straat. Ze schreeuwt: „Hallo vrijheid! Vrijheid is ons recht. Lang leve de vrijheid!” En dan het motto van het anti-regimeprotest van 2022: „Vrouw, leven, vrijheid!”.

Haar demonstratie dateert van 4 december en valt samen met een strijd binnen het regime over naleving van de kledingregels. Die strijd wordt in het nieuws nogal weggedrukt door de implosie van het bewind van de Syrische president Assad en, naar de tweede plaats gezakt, de doorgaande Israëlische vernietiging van de Gazastrook. Maar als de haviken zouden verliezen – wat niet is uitgesloten – zou dat een ander Iran opleveren, in elk geval op straat.

Even terug naar af, namelijk naar ayatollah Khomeiny, de leider van de islamitische revolutie van 1979, volgens wie onverhulde vrouwen nooit iets goeds doen, omdat ze „door zich bloot te geven mannen afleiden en van streek maken”. De Iraanse vrouwen (en elke bezoekende vrouw) werden vervolgens binnen een paar jaar in islamitische kleding geperst. Met groeiende weerzin; ruim een jaar geleden publiceerde de hervormingsgezinde Iraanse krant Shargh een online peiling waarin 84 procent van 12.000 respondenten zich tegen de kledingregels verzette.

Die weerzin blijkt ook uit het protest van 2022 over de dood van Mahsa Amini door toedoen van de zedenpolitie, en uit het toenemend aantal vrouwen met blote haren op straat. Maar nu is er dus ook strijd tussen havik en duif binnen het regime. Die gaat over de al-dan-niet uitvoering van een keiharde nieuwe wet onder de kop ‘Bescherming van het gezin door bevordering van de cultuur van kuisheid en hijab’ (hoofddoek). Kuisheid: wij hier hebben het vandaag de dag nogal eens over normen en waarden, valt me op, maar kuisheid hoort daar niet meer bij. In Iran wel degelijk, althans bij de autoriteiten, als tegenovergestelde van „naaktheid, onzedelijkheid en slechte kleding”, dat wil zeggen elk beetje meer vrouwelijke huid dan die van gezicht en handen. Overtreders kunnen vijftien jaar gevangenis en/of een boete van max 20.000 euro krijgen, of zelfs de doodstraf als het gedrag van de aangeklaagde wordt gezien als ‘corruptie op aarde’. Winkeliers en wie verder ook maar ongehoofddoekte vrouwen in hun midden tolereren, ik noem taxichauffeurs, zijn eveneens strafbaar.

Over die wet heeft eerst het parlement lang gedebatteerd, en vervolgens heeft de Raad van Hoeders, een soort Eerste Kamer, er nog wat aan gesleuteld, en per 13 december had dan de islamitische orde op straat moeten worden hersteld. Maar president Masoud Pezeshkian ziet dwang om kledingregels af te dwingen niet zitten en vreest sociale onrust, net als een stoet mede-hervormers. En zelfs sommige invloedrijke geestelijken zijn tegen. Ayatollah Damad waarschuwde in een brief aan de top van de geestelijkheid dat de wet ertoe zal leiden dat „de jeugd religieus onderwijs haat”. Ayatollah Ayazi meende dat „amateurs” die „geen notie” hebben van islamitische jurisprudentie de wet hebben opgesteld.

Hebben de haviken hun hand overspeeld? In plaats van de nieuwe wet met zijn handtekening te bekrachtigen heeft de president haar nu op de agenda gezet van de Hoogste Nationale Veiligheidsraad. Ik ben benieuwd. De economische situatie is dramatisch slecht. Bondgenoot Assad viel haast zomaar om. Gaat Irans ultieme machthebber, opperste leider Khamenei, ermee akkoord de regels te versoepelen om zijn regime te redden? Het zou wat zijn.

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert.