Column | Losgezongen

Frank Huiskamp

Ik vroeg een vriend of hij zich ooit een plant heeft gevoeld. De laatste keer dat ik hem appte, was vlak na een nachtje uitgaan om te melden dat bij thuiskomst de begane grond van mijn complex was ondergelopen omdat iemand een waterslang had aangezet die niet meer buiten maar binnen bleek te liggen – en dat ik nu, half vier ’s nachts en behoorlijk aangeschoten, bij gebrek aan beter met een bezem plassen water stond weg te vegen. Goed, hij was de wat vreemdere berichten van mij dus wel gewend.

Ik stuurde nadat een reactie uitbleef maar een linkje mee, voor de context. Onderdeel van het wetenschapsprogramma op de komende editie van Lowlands is een experiment met een psychedelische ervaring in virtual reality. De aankondiging op de festivalwebsite, die elk jaar zelf gebouwd lijkt door een heftig trippend persoon: „Transformeer in een plant en maak een virtuele reis naar een andere staat van bewustzijn.”

Ik zag mezelf daar al staan in augustus, hopend dat ik in ieder geval een plant mag zijn die niet met uitsterven bedreigd wordt door klimaatverandering. Maar ik betwijfel of ik mag kiezen.

Het is overigens bloedserieus, nuttig onderzoek zo blijkt, in samenwerking met de Universiteit Leiden. Onderzoek naar het effect van een „virtuele psychedelische trip op lichaam en geest”, nu al enkele keren voorzichtig is gebleken dat kleine doses geestverruimende middelen als mdma en lsd kunnen helpen bij de behandeling van angststoornissen, PTSS en ernstige depressies. Voordeel van VR: geen echte drugs.

Even losgezongen van de realiteit zijn, lijkt me met de week aantrekkelijker

Even losgezongen zijn van de realiteit dus, wat me met de week een aantrekkelijker vooruitzicht lijkt. Ware het niet dat ik me op Lowlands altijd al losgezongen voel van de realiteit. Ik vind het een fascinerende plek om je onderzoek te beginnen, het festival waar ik vorig jaar al voor het middaguur op de eerste dag twee mensen in een toilet naast me hoorde snuiven. En de Universiteit Leiden denkt nog wel veilig te zijn door alleen tussen 12 en 20 uur te testen. Maar de onderzoekers hebben zich erop ingesteld: ook niet-nuchtere mensen zijn interessant, ze zijn benieuwd hoe dat de VR-trip beïnvloedt.

Ik – angstig persoon met een obsessief-compulsieve stoornis – zou bij uitstek baat kunnen hebben bij een therapeutische trip, maar heb psychedelische drugs altijd vermeden vanwege het gebrek aan controle. Ik wil er nog ‘zijn’. Wat dat betreft is die VR-ervaring beter voor me – moet ik mezelf alleen komende Lowlands zien weg te slepen bij het zoveelste moeilijke Scandinavische indiemeisje met een gitaar.

De vriend, ervaren tripper, had zich nog nooit een plant gevoeld, appte hij. „Ik voel me wel vaak connected met alles, alsof alles met elkaar verbonden is.” Hij vond het een tof experiment. Ik weet alleen niet of het op Lowlands populairder wordt dan het onderzoek naar darmflora. Daarvoor mag je namelijk naar een brandschone wc.

Frank Huiskamp vervangt deze maand op woensdag en vrijdag Marcel van Roosmalen.