Column | Inheems Amerika als non-binair voorbeeld?

Imane Khelif heeft haar gouden medaille – en dat was dan hoofdstuk zoveel in de eindeloze genderstrubbelingen over man, vrouw, sekse, gender, gameten, X/Y-chromosomen, intersekse en een reeks DSD-typologieën. Verwarrend, maar ook opvallend dat er in zulke kwesties kennelijk vaak twee uitersten zijn: ‘de biologie’ als afgod óf het paspoort als Stenen Tafel.

In gender-discussies wordt dan graag verwezen naar inheemse culturen, als toonbeelden van tolerantie en genderdiversiteit waar wij, binaire westerlingen, veel van kunnen leren. De neiging inheemse culturen te gebruiken als culturele of morele spiegel is ook in dit dossier onweerstaanbaar.

Het voorbeeld van We’wha (1849-1896) is misschien pregnant. Hij (of zij, of geen van beide) was een lhamana bij de Zuni in Nieuw-Mexico, een persoon van wie het gender niet past bij het geboortegeslacht. We’wha was als man geboren maar leefde als vrouw, werd een celebrity die zelfs de president ontmoette en wordt in artikelen over gender vaak aangehaald als bewijs van inheemse gendervoorsprong.

De werkelijkheid is iets genuanceerder én interessanter. In de verbeelding van de Zuni, een pueblo-volk, werden mensen ‘rauw’ geboren en dan ‘gebakken’ – een mooie metafoor voor socialisatie en het onderscheid tussen sekse en gender. Het ‘gare’ eindproduct was in de regel een jongen of meisje, maar soms een derde, een lhamana zoals We’wha.

Een als man geboren lhamana groeide vervolgens op als meisje – maar in de puberteit werd wel een grens getrokken. Sommige riten voor jongens stonden voor hen open, maar niet alle (jacht en oorlog). Evenmin ceremonies voor meisjes die raakten aan voortplanting. Een volwassen ‘vrouw-man’ kon zowel vrouwelijke als mannelijke taken verrichten, We’wha werd een erkend pottenbakker. De dood was een tweede scheidslijn: ze werden begraven bij de mannen.

Tussen de honderden inheems-Amerikaanse volken was dan ook nog volop variatie. Two-spirit people (een moderne term) werden breed geaccepteerd, soms bewonderd om speciale gaven maar soms ook met argwaan bekeken. Volgens Sabine Lang, die inheems-Amerikaanse gender-tradities in kaart bracht, kregen ‘vrouw-mannen’ nooit de volledige status van vrouw, ze bleven bijzonder en ‘ambivalent’.

Om hun kracht werden ze volgens Lang vaak wel gunstig vergeleken met ‘gewone’ vrouwen, maar nooit met mannen. Bij de Navajo werd seks tussen een als man geboren nádleehé (hun term voor lhamana) en een vrouw afgekeurd, ook die tussen een als vrouw geboren nádleehé en een man.

Toen We’wha overleed – en opnieuw ‘rauw’ was – werd ze door de Zuni begraven met vrouwelijke bovenkleding maar werd haar ook, voor het eerst sinds ze als vrouw was gaan leven, weer een broek aangetrokken.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een column.