Column | Ingeklemd tussen imperiale grootmachten moet Europa zichzelf wel beschermen

Wat nu Duitsland is, het grootste land van Europa, was in de middeleeuwen één grote lappendeken van autonome bisdommen, vorstendommen en stadstaatjes. Allemaal waren ze apetrots en soeverein. Maar vanaf de zeventiende eeuw kregen ze het moeilijk. Ze werden omringd door alsmaar sterkere, grotere staten en imperia. Die centraliseerden hun macht, hieven steeds meer belasting, veroverden koloniën, bouwden imposante vloten en gebruikten handelsondernemingen om hun macht ver buiten hun landsgrenzen te projecteren. Ze gunden elkaar het licht in de ogen niet. De Duitse ministaatjes hadden geen verweer. Ze werden gebullied, genegeerd, onder de voet gelopen, weggeconcurreerd.

Ingeklemd tussen het imperiale Amerika van Donald Trump, het imperiale Rusland onder Vladimir Poetin en het imperiale China onder Xi Jinping, zitten Europese landen een beetje in de situatie van die Duitse staatjes destijds. Met één verschil gelukkig: deze staatjes waren verenigd in het Heilige Roomse Rijk, dat zo machteloos en vastgeroest was dat het zich nooit kon meten met zijn ambitieuze buren, laat staan zich kon aanpassen aan een veranderende wereld. Europese landen doen dat in de EU ook niet perfect, maar wel een stuk beter.

De Duitse ministaatjes hadden zich al in de middeleeuwen verenigd in het Heilige Roomse Rijk, om de onderlinge vrede te bewaren. Maar dat Rijk bleef los zand omdat geen van die (honderden!) staatjes bereid was macht af te staan aan een centrale autoriteit en geld te steken in gemeenschappelijke voorzieningen. Het Rijk had prachtige rituelen, maar was geen staat en had geen ambtenaren, geen leger en geen belastingen – deze dingen werden soms besproken, maar de meeste staatjes schoten het meteen af. Voltaire zei eens dat dit rijk noch heilig was, noch Rooms, noch een rijk. Daardoor telden deze ministaatjes amper mee in Europa en waren ze overgeleverd aan de grillen van machthebbers als Napoleon, de tsaar of de sultan.

Ten slotte hield zelfs hun keizer het voor gezien. Die focuste liever op zijn ándere rijk, het Habsburgse Rijk, dat wel een staat was, een leger(tje) had en een functionerende bureaucratie. Bij het Congres van Wenen, in 1814-1815, hield het Heilige Roomse Rijk op met bestaan. Het verdampte gewoon. De staatjes werden in 1871 ingelijfd bij het Duitse keizerrijk.

De EU lijkt een beetje op het Heilige Roomse Rijk: het is evenmin een staat en de lidstaten zijn ongelooflijk dominant en machtig in Brussel. Ook hun weerzin tegen een overkoepelende autoriteit met een flink budget is een overeenkomst. Maar het verschil is dat de EU het roer afgelopen jaren meermalen radicaal heeft omgegooid, als het niet anders kon. Ze lijkt amper nog op haar voorloper uit de jaren vijftig. Toen, na de oorlog, draaide alles om wederopbouw, handel en hongerbestrijding. Meer was niet nodig, vond men. De Amerikanen zorgden voor veiligheid en defensie. Plannen voor een politieke unie en defensie-unie werden van tafel geveegd.

De Amerikanen azen zelfs op Europees grondgebied

Maar nu om Europa heen oude imperiale impulsen weer de kop opsteken, zijn die dingen wél nodig. Juist nu vinden de Amerikanen dat Europa zichzelf maar eens moet verdedigen, en Oekraïne erbij. Ze azen zelfs op Europees grondgebied. Terwijl ze in de jaren vijftig West-Europa hielpen een open, geïntegreerde economie op te zetten (als stootwil tegen het communisme: welvarende arbeiders stemmen gematigd), ondermijnen en verzwakken ze nu de Europese interne markt.

De voorstellen die de Europese Commissie deze week heeft gedaan om de markt te beschermen, onder meer met ‘Koop-Europees’-achtige aanbestedingsregels en tegemoetkomingen aan Europese bedrijven, waren zeventig jaar geleden als puur protectionisme afgedaan. Nu moeten we wel. Hetzelfde geldt voor de onderhandelingen over een Europese defensie: dat is geen luxe meer, maar noodzaak. Er komt nog meer: een sterkere euro (andere munten worden als wapen ingezet), een groter budget, Europese belastingen. In een mercantilistische wereld is het pompen of verzuipen.

De Duitse ministaatjes zijn indertijd verzopen. Moderne EU-lidstaten wekken gelukkig niet de indruk hetzelfde van plan te zijn.