Column | In Nederland moet je vooral niet te veel opvallen

Frank Huiskamp

Het grootste compliment dat ik McDonald’s tot dit weekend had kunnen geven, was dat het altijd zo erg naar McDonald’s smaakt. Niet naar kip, niet naar rundvlees, niet naar brood, niet naar aardappel, maar wel, altijd en overal, heel erg naar McDonald’s. Maar het bedrijf deed zaterdag iets prijzenswaardigs, en niet geheel verrassend stond het niet op het menu.

Zaterdag vond Utrecht Pride plaats, een van mijn favoriete dagen in het jaar, en daardoor was het extra zuur dat ik er niet bij kon zijn. Ik fietste die dag ruim vijftig kilometer met collega’s over de grens tussen Drenthe en Overijssel, de Biblebelt strak om onze fietsbroeken, en dat noemde ik dan ook, grappend, een tikje homofoob gepland.

McDonald’s had zaterdag een ruimte in het centrum van Utrecht geopend met kleedhokjes. Daar konden mensen die zich om welke reden dan ook niet veilig voelden om in hun Pride-outfit naar Utrecht te reizen zich, in een veilige omgeving, uitdossen. McDonald’s noemde het de McDressing Room, wat toegegeven in ieder geval een betere naam was dan hun McPlant, wat een vegaburger is, maar waarbij ik me toch altijd een bos brandnetels op een bolletje voorstel.

In Nederland moet je vooral niet te veel in het oog springen

Het was een verrassend wezenlijk en concreet gebaar, in een wereldwijde pridemaand waarin bedrijven over elkaar heen buitelen met loze campagnes waarmee ze niets meer lijken te doen dan heel even goede sier maken. Terwijl concrete steun weer meer nodig is, nu Nederland steeds verder afglijdt in Europa op het gebied van lhbti+-rechten. En nu ook een verraderlijke cultuuroorlog, net als McDonald’s en wel meer dingen waar ik in Nederland echt zonder kan, is komen overwaaien uit de VS. Nu zegt deze tijdelijke kleedkamer niets over het algemene diversiteitsbeleid bij McDonald’s, ze hebben in ieder geval een oplettende pr-afdeling.

Hoe vaak een opvallende outfit of een opvallend uiterlijk wel niet aanleiding is voor mensen om anderen lastig te vallen. Zeker queer mensen. Tijdens onze fietstocht door weilanden met omgekeerde vlaggen werd een mannelijke collega nageroepen omdat hij een rok droeg. Dragqueens, moedig en zelfverzekerd als ze zijn, vinden toch elke rit per fiets, taxi of bus naar hun bestemming weer spannend. Het is vaak een koude douche voor het warme bad. In Nederland moet je vooral niet te veel in het oog springen, want wat de boer niet kent, dat vreet-ie niet alleen niet, als het even tegenzit spuugt hij erop en smijt hij het bord naar je gezicht.

De sfeer in de McDressing Room was uitstekend geweest, zei een van de twee bevriende dj’s die er de muziek hadden verzorgd. Een kennis van hem was de avond ervoor nog bedreigd in de trein en wilde daarom zijn glitteroutfit pas in Utrecht aantrekken. Anderen gebruikten de hokjes om hun regenboogvlaggen om te doen. Het is treurig dat zo’n plek nodig is, maar fijn dat hij er was. Even uit het zicht om één dagje extra ín het zicht te kunnen zijn.

Frank Huiskamp vervangt de komende woensdagen en vrijdagen Marcel van Roosmalen.