Column | In China gaat alles via een app, maar die is voor buitenlanders moeilijk toegankelijk

Correspondent wil naar een voetbalwedstrijd in Jinan, maar zonder Chinees identiteitsbewijs lukt dat niet. Buitenlanders moeten tal van obstakels overwinnen om zich in China te kunnen bewegen.
Chinese voetbalfans bij het Arbeidersstadion in Beijing na een vriendschappelijke wedstrijd tussen Argentinië en Australië
Chinese voetbalfans bij het Arbeidersstadion in Beijing na een vriendschappelijke wedstrijd tussen Argentinië en Australië Foto Jade Gao/AFP

Het Arbeidersstadion met zijn zestigduizend plaatsen ligt vlak naast ons huis, het is pas geleden heropend en van de grond af aan opnieuw opgebouwd. De voetbalwedstrijd Beijing-Shanghai leek afgelopen donderdag een ideale gelegenheid om het stadion van binnen te zien.

Maar op internet was de wedstrijd al uitverkocht. Dan maar naar een voedbalwedstrijd in Jinan, hier niet zo ver vandaan? Voor die wedstrijd biedt de paarse app ‘De kaartjesplaneet’ nog wel voldoende kaartjes.

Alleen: ik krijg die kaartjes niet besteld. Je moet je echte naam en het nummer van je Chinese identiteitsbewijs invoeren, maar ik heb alleen een paspoort. Iemand raadt aan om het persoonlijk bij het postkantoor te proberen.

Daar hangt één enkele beambte in een hoekje van de koele zaal. Mensen slapen er op bankjes om van de gratis airco te profiteren. „Nee, kaartjes verkopen doen we allang niet meer, dat gaat alleen online”, zegt de beambte. Hij raadt aan om met de klantenservice van De kaartjesplaneet te chatten.

Voor de zekerheid loop ik toch nog even naar de ingang van het stadion. Daar word ik meteen weggejaagd. „Nee, je mag er niet in. Er is hier geen kassa”, zeggen de bewakers in hun zwarte kleding.

De klantenservice van De kaartjesplaneet komt na ruim een halfuur met het definitieve antwoord. Ze hebben het nagekeken, maar kaartjes voor de wedstrijd in Jinan kan je inderdaad alleen kopen met een Chinees identiteitsbewijs. Systeemfoutje? Of hebben ze ons daar liever niet? Geen idee.

Zal ik Chinese vrienden vragen om op hun naam kaartjes voor ons te kopen? Toch maar niet, want de kans is groot dat we dan alsnog worden geweigerd. Naam en nummer op het kaartje kloppen dan niet met onze gegevens, en als buitenlander val je meteen op.

Geen contant geld

Het is een probleempje van niets als je het vergelijkt met alle obstakels die buitenlandse bezoekers tegenwoordig moeten overwinnen om zich in China te kunnen bewegen. Betalingen, reserveringen, het boeken van een taxi of het huren van een fiets: alles gebeurt vrijwel uitsluitend met apps, vooral die van WeChat en Alipay. Met contant geld kun je weinig meer en een taxi op straat aanhouden is onmogelijk geworden: die rijden vrijwel alleen ritjes die via een app zijn besteld.

Je moet je voor die apps registreren met je echte naam, en om ermee te kunnen betalen moet je een Chinese bankrekening hebben. Die krijg je als bezoeker niet, want daarvoor moet je weer een verblijfsvergunning hebben. Een tijdelijk visum is niet genoeg. Je kunt ook niet zomaar meer een Chinees telefoonnummer kopen trouwens, want ook daarvoor moet je je uitgebreid registreren, compleet met gezichtsherkenning.

Maar er wordt nu iets aan gedaan. Sinds kort mag je een buitenlandse creditcard aan je WeChat of Alipay-account koppelen. Als het je lukt tenminste. Je moet al je persoonsgegevens invullen, er mag geen verschil zitten tussen je naam op de kaart en die waarmee je bent geregistreerd op de app. Een spatie, een punt of een kleine letter in plaats van een hoofdletter kan al fataal zijn. En je moet natuurlijk bereid zijn om al je persoonsgegevens over te dragen aan WeChat of Alipay.

Heb je daar geen zin in? Lukt het niet? Heb je principiële bezwaren? Jammer, maar dan is China eigenlijk niet meer voor jou weggelegd.