Column | Ik had altijd al een grote rol voorzien voor het saucijzenbroodje in de Nederlandse cultuuroorlog

Daar staan ze bij de gate, soldaten van het leger der verongelijkten. Op weg naar een plek zonniger dan Nederland, toch zeker drie, vier uur weg van de betutteling. Vluchtend van al dat linkse woke gedoe, ook al hebben we het meest rechtse kabinet ooit. Daarna, eenmaal in de lucht, iets te eten. Pardon, het saucijzenbroodje is vega? Dan kauw ik liever op de folder met belastingvrije parfums, dank u zeer.

Ik had altijd al een grote rol voorzien voor het saucijzenbroodje in de Nederlandse cultuuroorlog. Heerlijk nondescript vlees omhuld door in boter gedrenkt bladerdeeg, uitstekend te combineren met een blikje Red Bull – voor de fijnproevers. Echt zo’n delicatesse waar je je ziel, zaligheid en wereldbeeld aan koppelt. Transavia stopt, zo las ik, met het vegetarische saucijzenbroodje, want er is amper vraag naar. De menschen willen vleesch!

Prachtig. Alleen het beeld van duurzame opties aan boord van een volstrekt niet duurzaam vervoersmiddel al. „Als je vegetarische saucijzenbroodjes moet weggooien, is dat ook niet duurzaam”, verklaarde een woordvoerder tegenover NU.nl. Nogmaals, een woordvoerder van een lúchtvaartmaatschappij. Wat dat betreft snap ik die vegaweigeraars wel, hypocriet zullen ze niet genoemd worden! Ik ben wel graag die hypocriete persoon, vliegend maar zonder vleessnack, ik koester die druppel op de gloeiende plaat. Ik neem ook een cola zero bij een Big Mac-menu; in het geheel slaat het nergens op, maar het scheelt toch wat calorieën.

‘They may take our extra vliegbelasting, but they will never take our saucijzenbroodjes!’

Maar daar gaat het natuurlijk niet om, hè? Al helemaal niet om de smaak. Ik zeg dit als iemand die probeert zijn vleesconsumptie tot een minimum te beperken: een saucijzenbroodje is nou echt zo’n snack waarbij de vegavariant amper te onderscheiden is van die met vlees. De Consumentenbond schreef al in 2017 dat mensen sommige vleesvervangers niet meer konden onderscheiden van het echte werk; de industrie heeft zich alleen maar verder ontwikkeld. In 2019 ging Gronings stadsblog Sikkom de straat op met vegasaucijzenbroodjes van precies het merk dat Transavia verkocht en met saucijzenbroodjes met vlees: de meerderheid gokte verkeerd welke de ‘echte’ was.

Dat is natuurlijk ook niet waarom passagiers ze niet willen eten. Het is dat ze wéten dat het vega is, dat ze niet de kéúze voor vlees hebben. ‘They may take our extra vliegbelasting, but they will never take our saucijzenbroodjes!’ Dit specifieke soort kleinzielige mens, de mens die geen paar uur zonder vlees kan, moet je anders bedienen. Dus niet, Transavia, de vleesvariant opnieuw invoeren. Gewoon niets op je menu zetten waar ook een vleesvariant van is. Niet zo moeilijk. Een broodje kaas, een tosti caprese. Het menu is gewoon toevallig vega. Niet koketteren met die veronderstelde duurzaamheid, al was het maar omdat dat woord uit jullie mond een beetje vreemd klinkt.

Frank Huiskamp verving de afgelopen weken Marcel van Roosmalen.