Column | Iedereen weet hoe gek we zijn

Nederland krijgt tijdens dit Europees kampioenschap nog de meeste complimenten voor het gedrag van onze supporters. Zijn we toch nog ergens het beste in. Geen Europees volk dat zich zo vrolijk van links naar rechts laat dirigeren als wij. Geen volk ook dat zo gedijt bij het idee dat ze ergens de beste in zijn, dat ze uitblinken. Ook al is het in iets wat iedereen kan. Ontroerend zijn de lieverds die in hun beste buitenlands de beelden van de oranje zee die door de Duitse straten klotst bewieroken.

Elkaar op sociale media attenderen omdat ze ons proberen te imiteren. Huh, lopen andere supporters tegenwoordig ook al achter een dubbeldekker aan? Dat was toch een Hollandse vinding? De Belgen en Duitsers probeerden ook al van links naar rechts te zwalken, maar lang niet zo goed als wij dat kunnen. Het versterkt het beeld dat we toch al zo graag zien, dat de hele wereld jaloers op ons is.

Op onze niet bestaande eenheid.

Op onze onnozelheid.

Op onze wansmaak.

De beelden liegen niet, dit zijn wij: geen volk van dichters, kunstenaars, dansers of schrijvers, ook niet meer van balkunstenaars trouwens, dit is onze cultuur. Zongen de Schotten, die andere uitblinkers op sfeergebied, telkens weer hun volkslied Flower of Scotland, een tekst waarover is nagedacht, wij hebben Van links naar rechts van de Snollebollekes. Van links naar rechts past ons beter dan het Wilhelmus, maar dat mag van mij ook door Oranjebewaarder van Marco Schuitmaker vervangen worden.

Goed dat we een regering krijgen die de lading wél dekt. Geen vergezichten van een betere wereld voor iedereen en gelul over toekomstige generaties meer, maar gewoon met elkaar een tempel om het ‘hier en nu’ bouwen. Pakken wat je pakken kan en profiteer ervan, en na ons de zondvloed. De toekomst is van later zorg, er komt vanzelf wel weer een uitvinding die de problemen van straks net op tijd allemaal oplost. Tegelijkertijd is het verleden verworden tot een grabbelton waar je uit mag pakken wat je wilt om het eigen gelijk kracht bij te zetten. Wat je ook grabbelt, het is eigenlijk altijd prijs. Als je maar vaak genoeg beelden van het EK van 1988 laat zien ga je vanzelf geloven dat we ook dit keer een bovennatuurlijk elftal hebben.

En zo niet, dan zijn we in ieder geval het volk dat het snelst van links naar uiterst rechts is gedeind. Lallend, want we zijn schaamteloos: iedereen mag gerust weten hoe gek we zijn.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.