N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Te koop: knusse starterswoning. Vraagprijs: drie ton, en veel meer zal er wel niet uit te slepen zijn, want dankzij de nieuwe wet van minister Hugo de Jonge (CDA) gaat dit unieke object verplicht naar kopers met een laag of middeninkomen.
Natuurlijk, we hadden hier een prijskaartje van 355.001 op kunnen plakken, zoals allerlei slimme verkopers nu zijn gaan doen, maar dan zouden we meehelpen aan het prijsopdrijvende effect waarvoor de Raad van State al waarschuwde. Wij, ouwe rooie rakkers, dragen dolgraag onze luxe afgewerkte steentjes af aan een eerlijkere wereld. Dus: voorrang voor leraren en zorgpersoneel.
De nieuwe Huisvestingswet heeft alle authentieke stijlkenmerken van de laat-kapitalistische samenleving. We willen een overheid die de regie terugpakt, maar die weet niet goed hoe. We zien de vrije markt ontsporen na decennia van liberalisme, we privatiseerden de woningcorporaties, we stimuleerden het opdrijven van de grondprijzen, we lieten ongebreidelde immigratie toe, we bedachten stikstofregels die zo rigide zijn dat de bouw stagneert, we legden de pandjesbazen prinsheerlijk in de fiscale watten, en overrompeld door de ravage hebben we nu één reflex: opkalefateren.
Origineel historisch detail is dat we daarbij uitsluitend symptomen bestrijden uit angst om de veroorzakers aan te pakken. Deze overheidsinmenging komt er mede omdat gemeentes zagen hoe projectontwikkelaars goedkope appartementen opkochten en ombouwden tot penthouses met een tophuur. Verplicht kopers om er zelf te wonen, zou je zeggen, maar met een klein groepje multimiljonairs is het lastiger akkoorden te sluiten. Verplicht commerciële ontwikkelaars om onder de huurtoeslaggrens te blijven. Treed harder op tegen woningcorporaties, zoals laatst eentje in Rotterdam, die zich in de werving specifiek op hoger opgeleiden richt.
De nieuwe Huisvestingswet is, kortom, gesitueerd in de directe nabijheid van allerlei uitvalswegen, maar die blijven onbenut. Dus is de brave modale huizenbezitter de pineut. En ook hier weer: vooral als hij niet in de gewilde buurten van de Randstad woont, want daarbuiten zijn de huizenprijzen scherper, aldus de minister-makelaar.
Heel Nederland is een karakteristieke kluswoning, geheel naar eigen smaak te moderniseren. En die smaak is er een van niet in onze beknopte achtertuin. Omdat de dieperliggende systeemfouten blijkbaar niet zijn te renoveren komt er een oppervlakkige reparatie door de stukadoors van de regelgeving. Voorrangsverordeningen, toewijzingsreglementen, en straks volgt de onvermijdelijke woekering van bezwaarprocedures en rechtszaken om alle randgevallen.
De huizenverkoper die die daar geen trek in heeft vlucht naar de vrije markt voorbij het ijzeren gordijn van 355k, maar wij rooie rakkers geloven in de heilstaat van Hugo de Jonge.
P.S. Er staat hier ook een ontstemde barpiano. Tegen elk aannemelijk bod, maar wel van de armste bieder.