Column | Hoe ga je om met boze, onzekere filmsterren als Brad Pitt en Matthew Broderick?

Tijdens de opnames van Legends of The Falls (1994) zouden acteur Brad Pitt en regisseur Edward Zwick tijdens ruzies stoelen naar elkaar hebben gegooid. Althans, dat is een van de meer ‘smeuïge’ passages uit de memoires van de nu 71-jarige Zwick. De anekdote werd gedeeld voordat Hits, Flops, and Other Illusions: My Fortysomething Years in Hollywood in de winkels lag en zorgde meteen voor (beoogde) reuring – roddelkanalen zijn immers dol op verhalen over Pitts ‘woede-problemen’.

Sinds afgelopen week zijn de volledige memoires te koop. En werd duidelijk waarom ze werden gepromoot via de anekdote over Pitt. Niet alleen omdat de acteurs en films die Zwick regisseerde bekender zijn dan hijzelf, zoals Leonardo DiCaprio in Blood Diamond (2006). Maar ook omdat Zwick open is over hoe belangrijk filmsterren voor hem zijn. De financiering van zijn projecten staat én valt vaak met de betrokkenheid van een grote naam. Een van de meer tragische hoofdstukken gaat over hoe hij zijn droomproject Shakespeare in Love (1998) kwijtraakte aan filmproducent Harvey Weinstein door de wispelturigheid van Julia Roberts. Zij zou de hoofdrol spelen, maar stapte onverwachts op: ze was onder meer gekwetst omdat Daniel Day-Lewis niet haar tegenspeler wilde worden.

Om het project nieuw leven in te blazen, liet Zwick het script aan Hollywoodprominenten lezen, waaronder Weinstein. Die bemachtigde de rechten en zette een verfilming op, met een andere regisseur. Zonder Zwick te informeren. Via een rechtszaak werd Zwick alsnog mede-producent – tijdens de openingscredits liet Weinstein de naam van Zwicks bedrijf in beeld komen terwijl een voet in paardenpoep stapt.

Zwick lijkt in zijn memoires geen wrok te koesteren voor Roberts. Veel interessante passages gaan over hoe hij leerde omgaan met de onzekerheden, volatiliteit én opvliegendheid van sommige acteurs, en zichzelf. Zo beschrijft hij hoe tijdens het draaien van zijn debuut de fuck you’s heen en weer vlogen tussen hem en Jim Belushi, toen de acteur weigerde aanwijzingen te volgen. Tot Zwick wanhopig bekende dat hij bang was ontslagen te worden als ze vertraging opliepen. Belushi werd meteen poeslief. Les van Zwick: wees als regisseur open over je eigen kwetsbaarheid.

Matthew Broderick had voor de opnames van Glory (1989) continu commentaar op het scenario. De steracteur dreigde ook op te stappen of liet zijn moeder invliegen om het script ‘te herschrijven’. Zwick werd knettergek van hem, maar merkt in zijn memoires op dat je bij acteurs altijd tijdig moet ontdekken wat er ‘achter’ script-opmerkingen zit. Bij Broderick had de studio bijvoorbeeld verteld dat ze de film vóór hem maakte, waardoor de acteur immense druk voelde. Terwijl hij al een enorm schuldgevoel meedroeg: hij had een jaar eerder in een auto-ongeluk twee mensen gedood.

Na het lezen van Zwicks memoires snap je plots talrijke opmerkelijke Hollywood-scènes – zoals het ongemak op het podium als Zwick samen met Weinstein de Oscar voor Beste film voor Shakespeare in Love in ontvangst mag nemen. Maar het boek bevat ook talloze tips die nuttig kunnen zijn voor mensen buiten Hollywood die moeten omgaan met grote ego’s onder (tijds)druk. Misschien een leestip voor Hilversum?

Sabeth Snijders is filmrecensent.