Column | Het is tijd voor de hooivork

In Florida veegt gouverneur Ron DeSantis alle kunstsubsidies van tafel. Met, zoals dat dan heet, ‘één pennestreek’? Nou, meer met een achteloze geeuw. Het culturele veld in Florida geeuwt terug. Het spreekt zijn „teleurstelling” uit en wijst op de „toeristen-dollars” die de kunsten aantrekken.

Zo wordt het nooit wat. Alleen al dat toerisme-argument. Kunst steunen vanwege geld in ’t laadje, dat is de buurman van kunst en cultuur die ‘hun eigen broek moeten ophouden’. Nee. Kunst is ons aller broek en die moeten we met zijn allen ophouden. Kunst is voor iedereen. De een wil dit, de ander dat, niemand kan zonder. Ook die politieke praalhanzen niet, al denken ze van wel. Maar wie is verantwoordelijk voor hun sjieke pakken? Modeontwerpers. En wat zijn modeontwerpers? Kunstenaars, inderdaad.

Het kan ook anders. In Bologna wachten we op het Piazza Maggiore met zijn vijftienhonderden in het donker. Dat doen we elke avond, zolang het provinciale, wereldwijd geliefde, Festival Del Cinema Ritrovato op een enorm scherm de gratis hoofdfilm vertoont. Altijd is het afgeladen, vanavond wachten filmnerds en ‘gewone’ Bolognesi op The Wind, een onbekende film uit 1925. En nu verschijnen naast het filmscherm op de gevel van de middeleeuwse basiliek San Petronio felle letters in laserprojectie: ‘Meloni non ci rappresenti’, oftewel ‘Meloni jij vertegenwoordigt ons niet’.

‘Meloni non ci rappresenti’. Piazza Maggiore in Bologna
Foto Joyce Roodnat

Zo doe je dat. Giorgia Meloni en haar ultrarechtse Fratelli d’Italia zijn bezig de kunsten te laten buigen tot ze barsten, door de leiding van gerenommeerde instituties over te dragen aan bekenden, nooit met kennis van zaken, altijd goed rechtsradicaal. Dat moet Bologna niet hebben voor dit festival, vandaar deze actie. Lik niet de hand in de hoop op een aaitje, laat alvast je tanden zien: Giorgia, rot op.

Ook hier is het tijd voor de hooivork, nu de PVV-fractie van de zopas geïnstalleerde regering dreigt met het schrappen van alle kunstsubsidies. De rest van het kabinet verklaart zedig wél de kunst in de regio te willen bevorderen – alsof bewoners van de regio alleen maar koekjes van eigen deeg blieven. Die willen ze ook, en het publiek van buiten wil ze net zo goed. Maar niet alleen. Zie het Terschellinger Oerol-festival, zie Film by the Sea in Vlissingen: reuze regio, reuze gevarieerd. Ze staan in de rij om Georgina Verbaan 24 uur lang 100 keer dezelfde scène te zien spelen, ze zijn trots op hun Jopie Huisman in Workum. Cultuurafwijzers doen alsof het gaat om altijd dezelfde mensen, de ‘elite’. Vergissing. Kunstsubsidies belanden aantoonbaar bij brede lagen van de bevolking, desondanks vinden regerende politici ze onzin. En ik vind het dan weer een domme rechtse hobby om de massa kunstminnende landgenoten te behandelen of ze tegen zichzelf beschermd moeten worden. Hoeven ze niet. Wegwezen.

Joyce Roodnat houdt een zomerstop. 11 september is ze terug.