Column | Help: mijn favoriete artiest wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

O nee. Eén van mijn favoriete popsterren, Lizzo, is aangeklaagd wegens grensoverschrijdend gedrag. Maar ik mocht haar zo graag, hoe nu verder? Om eerlijk te zijn luister ik niet echt naar haar muziek; het is vooral haar persona op sociale media die me aanstaat. De ster is een baken van zelfliefde en body positivity, haar Instagram-account een plek waar alle lichaamsvormen en huidskleuren worden gevierd.

Ze zou zich onder andere schuldig hebben gemaakt aan ‘weight shaming’. Ongemakkelijk. Met mijn uitgesproken standpunt dat ik altijd aan de kant van de slachtoffers sta, is dit voorval een moralistische gedachte-oefening voor me.

Lizzo ontkent de aantijgingen in een Instagram-bericht en zegt daarin dingen die me haar deden volgen in 2019: „Er is niets zo belangrijk voor me als het respect dat we verdienen als vrouwen op de wereld.” Zo waar, Lizzo! Alleen nu wil ik het niet meer van je aannemen en daar voel ik me schuldig over. Want wat als je onschuldig bent? Trek ik nu het leed van je vermeende slachtoffers in twijfel? Paniek.

Er zijn nu twee dingen die ik kan doen: optie één is dat ik met mijn loep in de hand in alle online artikelen en forumberichten over deze zaak duik. Optie twee: ik leg me erbij neer dat het nagenoeg onmogelijk is om de waarheid te achterhalen, omdat ik er niet bij was. Ik ga schoorvoetend voor dat laatste. Dat is voor luieriken en daderknuffelaars, zou je denken, maar voor mij is het een dodentocht richting het hoekje in mijn brein waar mijn oordeel over beschuldigde bekendheden opgeslagen is.

Optie twee: ik leg me erbij neer dat het onmogelijk is om de waarheid te achterhalen

Het wordt interessant als ik terugblik op zaken tegen andere beschuldigde, nog niet veroordeelde personen. Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib (vermeend machtsmisbruik) leg ik op een stapel met de controversiële vrouwenhater Andrew Tate (verdacht van mensenhandel en verkrachting). Wetende dat de ene invloedrijke figuur niet de andere is en de zaken inhoudelijk verschillen. En bewust van het feit dat ik Tate heb geproblematiseerd in een tweetal artikelen wegens zijn misogyne gedachtengoed. Terwijl ik Arib jarenlang zag als het bewijs dat vrouwen met een migratieachtergrond als ik betekenisvolle ambten kunnen bekleden in onze maatschappij. Toch zijn ze allebei beschuldigd en zijn of waren ze machtig.

Met trillende handen leg ik de Britse rapper Slowthai ook op die stapel. Zijn nummers zijn sinds 2019 onderdeel van mijn muzieksmaak en daarmee ook mijn persoonlijkheid. „I feel so good, I feel so good”, zong ik eerder dit jaar uit volle borst mee met zijn nummer ‘Feel Good’ om te vieren dat ik hem zou zien op festival Down The Rabbit Hole. Maar in mei werd bekend dat hij door een vrouw wordt aangeklaagd voor verkrachting. Het festival besloot dat hij niet meer welkom was.

Nu ik weer aan Slowthai denk, sluipt het lekkere deuntje weer mijn hoofd binnen. Ik kijk over mijn schouder, alsof er een patrouillerende moraalbewaker rondloopt, en zet stout het nummer op. „I feel so good, I feel so good”, fluister ik voorzichtig in mezelf, zodat zelfs mijn schaamtegevoel me niet kan horen.

Süeda Isik vervangt deze week Ellen Deckwitz.