Column | Hamas geeft Poetin extra troeven

Anders dan president Poetin, die in weerwil van zijn eigen oorlog tegen Oekraïne in het Midden-Oosten de vredesduif uithangt en daarom van geen analogie tussen beide oorlogen wil weten, heeft de Russische filosoof Aleksandr Doegin geen moeite om de twee fronten aan elkaar te knopen.

In de week na de terreuraanvallen van Hamas in Israël analyseerde Doegin de aard van de twee oorlogen als de aankondiging van een eindtijd, waarin nieuwe wereldrijken zullen herrijzen. Beide oorlogen zijn deel van een grotere politiek-culturele wereldoorlog tegen het Westen. Dankzij Hamas naderen we volgens Doegin nu een „eschatologische ommekeer” en kan de mondiale machtsbalans omslaan. „Rusland is een pool in de multipolaire wereld. De islam is een pool in de multipolaire wereld. Beide polen verzetten zich tegen de wanhopige pogingen van het Westen om tegen elke prijs zijn wereldwijde dominantie te redden”, schreef Doegin op de Russische website Geopolitika. In het Midden-Oosten en Europa zal deze „wereldwijde confrontatie” haar climax bereiken. „Miljarden mensen op de planeet zijn ervan overtuigd dat het collectieve Westen en zijn bondgenoten het absolute kwaad zijn: de beschaving van de Antichrist. Het enige dat de wereld nog van de Apocalyps kan redden is de terugkeer van Trump of een complete burgeroorlog in de VS”, aldus Doegin.

Doegin, jarenlang een geziene gast in Nederland bij polderpoetinisten én publieksintellectuelen, heeft decennia gewacht op dit hoogtij. Snel na de val van het Sovjetrijk (1991) verlangde Doegin al naar een revolutie tegen de „eigentijdse” westerse wereld die wat hem betreft niet per se vreedzaam hoefde te verlopen. De „zogenaamde morele kant van het vraagstuk [interesseert] ons niets”, zei Doegin in 1993 in NRC Handelsblad.

Indertijd was Doegin een „metafysicus” met een vette baard. Zijn Euraziatische beweging – een vroeg twintigste-eeuwse russofascistische stroming die streeft naar een combinatie van Slavisch orthodoxe spiritualiteit en Aziatische ordening – stond toen nog in de kinderschoenen. Nu, dertig jaar later, is hij minder eenzaam. Doegin is weliswaar geen vertrouweling van Poetin, maar het Kremlin laat zich wel door het Eurazianisme inspireren en heeft afgelopen week ook leentjebuur gespeeld bij Doegin. Ook volgens Poetins hulpje Dmitri Medvedev kan alleen een burgeroorlog in de VS nog uitkomst bieden. Alles is de schuld van het Westen, aldus de voorzitter van regeringspartij Verenigd Rusland.

Dat ‘wij’ ook in Nederland de hoofdvijand zijn van het Russische volk is geen nieuw verhaal. Iets omfloerster is het tien jaar geleden al vastgelegd in de militaire doctrine van Rusland. Tot 24 februari 2022 had deze doctrine vooral ideologische betekenis, althans buiten Oekraïne en Wit-Rusland. Sinds 7 oktober 2023 is ze een politiek-militaire confrontatie op twee fronten: in Europa en het Midden-Oosten. Doel en middel kunnen nu in elkaar overvloeien.

Poetin vindt het nog te vroeg om daarbij op voorhand de „drempel” voor de inzet van Russische kernwapens te verlagen, zei hij recent in een interview voor de Valdai Club (de Russische Bilderbergconferentie), toen de bejaarde Sergej Karaganov hem voorhield dat de klassieke „afschrikking” in deze „kleurrijke tijd” ouderwets was geworden en dat Rusland dus eerder op de „escalatieladder” atoombommen moet durven inzetten. Maar hij voegde er wel aan toe dat Rusland weer nieuwe kernwapens moet kunnen testen en dat het zich daarom zal terugtrekken uit de verdragen met de VS die dat verbieden. Hetgeen binnen twee weken door het parlement werd afgewikkeld.

Doegins „eschatologische Apocalyps” is volgens Poetin nog niet in zicht. Maar een begin is er.

Hubert Smeets is journalist en historicus. Hij schrijft om de week op deze plaats een column.