Column | Had Rutte maar wat minder visie gehad

De gaande man kwam – en dat sierde hem. Demissionair premier Rutte, die een dag eerder na bijna veertien jaar op televisie afscheid nam van Nederland, was maandag met een aantal kabinetsleden present bij de Keti Koti-herdenking in het Amsterdamse Oosterpark.

De zittende man kwam niet. Het intrekken van de uitnodiging aan het adres van Kamervoorzitter Martin Bosma (PVV) leidde tot tumult en verwarring. Voorstanders van zijn komst hamerden erop dat het instituut gescheiden moest worden van de persoon. Dat klinkt overtuigend maar mist het punt. Het bezwaar tegen Bosma betrof niet de ‘persoon’, maar zijn uitlatingen in de Tweede Kamer, een instituut waar hij ook als voorzitter lid van is. Dat is geen ad hominem.

En hoezo zou hij ‘neutraal’ zijn? De voorzitter van de Kamer, legde politiek veteraan Wim Deetman uit in Trouw, is niet ons staatshoofd, maar gewoon een politicus die meestemt over wetten en moties. Dat hij de Kamer vertegenwoordigt, verandert daar niets aan. Sterker, als het instituut voorzitter door deze rel beschadigd is, is dat eerder te wijten aan de Kamer zelf, die deze man willens en wetens koos.

En Rutte? Populisten als Bosma schreeuwen hun overtuigingen het liefst van de daken: elke dag ketelmuziek. Maar over Rutte hoorde je jarenlang dat hij visieloos was, een lege neoliberale huls, een man zonder fundamentele overtuigingen. Ook wel: een rubberen opportunist, een routineuze leugenaar, meester in ‘bullshitten’.

Flexibel is hij in elk geval. In de Telegraaf beweerde Rutte zaterdag „nooit” te hebben gezegd de PVV voor altijd uit te sluiten. Tja, dit zei hij zeven jaar geleden in debat met Wilders: „Met zo’n partij ga ik niet samenwerken, niet in een kabinet en ook niet in een gedoogconstructie, Niet, nooit, niet.” Het kattenluikje is dan natuurlijk de omschrijving „zo’n partij” – toen nog eentje zonder koelkast.

Maar geen visie? In een ideologisch portret in NRC werd dat cliché al uitgebreid weersproken: deze man had wel degelijk een helder wereldbeeld. Over dat „gave land”. Over Amerika. Over Oekraïne, waar „ook onze oorlog” woedt.

Over fundamentele waarden gesproken.

Je kunt dat afdoen als naïef of zelfs kinderlijk, maar een wereldbeeld is het. Sterker, juist die diep gevoelde overtuigingen maakten Rutte blind voor wat er in zijn gave landje gruwelijk misging: Groningen, toeslagen, extreem-rechts.

Kortom, had hij maar wat mínder visie gehad.

Kort na de val van het kabinet verheugde Volkskrant-columniste en kritische Rutte-watcher Sheila Sitalsing zich op „alle energie die nu eindelijk kan vrijkomen”. nu de lege huls het veld ruimde. Ze was best „optimistisch”.

Dat hebben we geweten.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een -column.