Column | Grensoverschrijdende dinosauriër

Carolina Trujillo

Het gaat niet alleen om de afgedwongen kus. De afgedwongen kus is het topje van de ijsberg. Als de bondsvoorzitter op het hoofdpodium van het wereldvoetbal ongevraagd de mond van een speelster beroert, moet wat buiten de schijnwerpers gebeurt tien keer erger zijn. Het topje van de ijsberg brak af en ging aan de rol over internet. Misdragingen van Rubiales kwamen tevoorschijn. Tamara Ramos was chef marketing met Rubiales als directeur. Toen ze hem in vertrouwen vertelde dat ze zwanger was, riep hij alle medewerkers bij elkaar en zei: „Ik heb haar gezegd dat ze zich achterlangs moest laten nemen”. Uiteindelijk nam ze ontslag. Ze deed ook aangifte. Die resulteerde in een schikking.

Van bondscoach Jorge Vilda kwam een beeld voorbij waarin hij nonchalant een stafmedewerker bij de tiet grijpt. Zijn bingokaart aan grensoverschrijdend gedrag was zo vol dat zeker twaalf speelsters liever een kans op deelname aan een WK lieten schieten, dan dat ze onder hem trainden.

Terwijl de sneeuwbal in Spanje een lawine werd, zat in Nederland Pier Eringa als ziekenhuisbestuurder bij Op1. Omdat hij ook voorzitter is bij de raad van commissarissen van Ajax, vroegen Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel hem naar de cultuur van grensoverschrijdend gedrag bij de club. Welke vunzigheid hadden medewerksters daar moeten accepteren van hun leidinggevenden? Was er inmiddels iets veranderd of durfden vrouwen daar uit angst voor repercussies nog steeds geen aangifte te doen?

Vergeef mij dit moment van fictie. De hele voetbalwereld zag wit van het grensoverschrijdend gedrag, maar aan de hoge meneer bij Ajax werd helemaal niks gevraagd.

Vrijdag zou Rubiales, zo was aangekondigd, tijdens een spoedvergadering aftreden. Tegenover de volle zaal, in een live uitzending, zei Rubiales dat hij Jenni Hermoso „Kusje?” had gevraagd en zij: „Kom maar op” had gezegd. Aftreden ging hij niet. Wel bood hij Vilda, die op de eerste rang driftig zat te applaudisseren, een contractverlenging en een salaris van een half miljoen per jaar.

Hermoso zei dat Rubiales loog. Elf leden van de technische staf bevestigen dat in een communiqué dat zij bij hun ontslag voegden. Daarin staat ook dat bij de spoedvergadering waarin Rubiales niet aftrad, de vrouwelijke stafleden werden gedwongen in de voorste rijen plaats te nemen.

Voor vrouwen in het voetbal die machteloos staan als ze worden gekleineerd door kerels aan de top die elkaar ook nog eens een hand boven het hoofd houden, bracht de lawine een lichtpuntje. Vrouwvernederende machtsmisbruikers komen niet met alles weg. Niet altijd. Als de vrouw wereldkampioen is en op het hoogst mogelijke voetbalpodium, met een vol stadion aan getuigen, gefilmd door een bataljon camera’s, ongewenst wordt betast, kan het gebeuren dat ze wordt geloofd.

Rubiales is door de FIFA negentig dagen geschorst. Komende week kan hij uit zijn functie worden ontheven. Met een beetje mazzel wordt de Spaanse lawine een ijstijd. Dinosauriërs schijnen die niet te overleven. Toch zal ik niet verbaasd zijn als ze in de top van het voetbal concluderen dat Hermoso er wel om vroeg met dat korte broekje. Dan keert Rubiales terug, of hij krijgt een functie bij Ajax, desnoods bij FC Antwerp.

Carolina Trujillo is schrijfster. Dit is haar laatste sportcolumn. Ze blijft wekelijks columns schrijven voor NRC.