Column | Goh, wat zal Nederland mijn snedige tweets missen, dacht ik nog

Ik stopte in 2023 met Twitter. Opeens. Het was ergens vlak na het begin van de Gaza-oorlog, maar het had al tien bakken ellende eerder kunnen zijn. Ik downloadde mijn gegevens, liet de dertig dagen bedenktijd die je krijgt om je account weer te activeren – een soort kassabon voor het geval je je ziel toch wilt terugbrengen – voorbijgaan en weg was ik, alsof ik er nooit was geweest. Zonder aanstellerig statementtweetje vooraf: ‘o, ik trek het hier niet meer, al die haat, dat gepest, al die desinformatie, doei’. Nee, dramatisch gedoe zeg – ik ben een beter mens, ik schrijf er maanden later gewoon een column over in een grote landelijke krant.

Overigens niemand, echt niemand die ernaar kraaide, het was een begrafenis waar niemand kwam opdagen. Dat stemt natuurlijk iemand zo ijdel als een journalist heel nederig, maar het leerde me in ieder geval hoe onvoorstelbaar irrelevant je bent terwijl je zo vaak precies het tegenovergestelde dacht. Goh, wat zal Nederland mijn snedige berichtjes missen, al die keren dat ik al dat laaghangende fruit in 140 en later 280 tekens kundig plukte.

Twitter was inmiddels in naam al geen Twitter meer en in geest ook al jaren niet zoals vroeger, toen de felste discussie nog over een jurk ging die blauw-zwart of wit-goud was en zelfs daar nog nuance in bleek te zitten. Later werd Twitter de plek waar de kleur van de jurk niet zo boeide, maar wel of de jurk stiekeme banden had met het World Economic Forum.

Ik was vooral zo móé van mezelf geworden. Schreeuwen kon ook prima in een kussen

Twitter vormde zich al voor Elon Musk naar de verharding in de maatschappij, het leger van ongehoorden kreeg daar de hooivork in de hand om vervolgens mee te nemen naar het huis van een minister. Ik moest er eerst altijd voor waken dat ik mijn veilige journalistenbubbel op Twitter niet zou verwarren met de maatschappij, de laatste jaren moest ik mezelf voorhouden dat dat gevaarlijke geschreeuw óók niet de echte wereld was. Tot de verkiezingen dan.

Maar ik was vooral zo móé van mezelf geworden. Schreeuwen kon ook prima in een kussen. Toch mis ik de leuke kant, het netwerken, de goede filmtips, de slechte grapjes. Mastodon sloeg niet aan, op Bluesky praat je ook vooral tegen jezelf. Instagram doet heel erg z’n best om me aan Threads te krijgen, maar voor een moederbedrijf dat m’n privacy zo lukraak schendt, weet Meta toch verrassend weinig van me, aangezien het me probeert te lokken met berichten als: ‘porn is evil’, ‘a trans man can never be a woman’ en ‘it’s good to be straight’.

Ik las dinsdag bij Omroep Gelderland dat Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem, op sociale media werd ‘bespot’ vanwege een foto van hem als afvalraper – die was namelijk niet van Nieuwjaarsdag, zoals hij deed lijken, maar van een tijd terug.

Dit had ik veertien jaar niet kunnen zeggen: echt helemaal níéts van meegekregen.

Frank Huiskamp vervangt Marcel van Roosmalen.