Column | Gods bedoeling met Trump

Ze zien er jong uit, sportief, maar ze blijken toch al zestigers te zijn, Johannes en Klazien Post. Ik tref ze in de cipierswoning van de Gevangenpoort in Den Haag, afgelopen maandag. Ze kijken vol belangstelling naar de manshoge schouw rond de open haard, het (nep)wild aan de haak erboven, de houten banken, de lansen, de hellebaarden. „Trump”, zeg ik tegen ze. „Vandaag…”

„Vandaag, ja”, zegt Johannes Post. „Vanaf vandaag is hij weer de president van Amerika.”

Ik ben naar binnen gegaan omdat ik aan de gebroeders De Witt dacht, Johan en Cornelis de Witt die hier in het Rampjaar 1672 gelyncht werden door een woedende menigte die, opgehitst door de prinsgezinden, de raadspensionaris en zijn broer de schuld gaf van de rampspoed in de Republiek. Vóór de lynchpartij hadden dronken leden van de Haagse schutterijen de Gevangenpoort bestormd en de staatsgezinde broers met grof geweld naar buiten gesleurd. De daders zijn nooit gestraft.

Johannes Post kent het verhaal. Maar om dat nou in verband te brengen met de bestorming van het Capitool vier jaar geleden? „Beetje negatief, hè”, zegt hij. „Té negatief.”

Ja, dat Trump weer aan de macht is houdt hem zeker bezig. Maar niet in de zin dat hij zich er druk over maakt. Hij vindt het hooguit spannend. Hoe zal het met de wereldhandel gaan? En toch: „Het is wat het is. Mijn vrouw en ik zijn gelovig. Dat Trump weer is herkozen, daar zal God wel een bedoeling mee hebben.”

„Voor mij is het dubbel”, zegt Klazien Post. „Trump heeft goeie dingen, bijvoorbeeld dat hij tegen abortus is. Hij wordt erg gesteund door de christenen in Amerika, dat zegt mij wel wat. Maar hij kan heel raar doen en onvoorspelbaar zijn.”

„Met een kromme stok”, zegt Johannes Post, „kun je dingen weer recht slaan. Misschien dat we over tien jaar zeggen: dát was Gods plan met Trump.”

Zij is verkoopster in een herenmodezaak in Amsterdam. Hij was in zijn jonge jaren visserman. Nu is hij de koster van de Noorderkerk (1620) in Amsterdam. Die zit elke zondag vol met mensen die de Bijbel letterlijk nemen en vertrouwen op Zijn voorzienigheid.

Zouden Johannes en Klazien Post in Amerika op Trump gestemd hebben? „Oeh”, zegt zij. En hij: „Oeh, dat weet ik niet. Daar moet je de situatie beter voor kennen. Kijk naar Urk. Wilders wordt er op handen gedragen en je denkt: Urk is toch een bolwerk van gelovigen. Waarom stemmen ze op de PVV? Dat begrijp je alleen als je in Nederland woont.”

Wat ze hopen: dat Trump snel een eind maakt aan de oorlog van de Russen in Oekraïne. En Gaza-Israël? „Dat ligt bij ons heel gevoelig”, zegt Johannes Post. „Israël is het Beloofde Land.” En Klazien zegt: „Die strijd zal wel duren tot de wederkomst van Christus.” Johannes: „Alles is in Zijn hand, dat maakt mij heel rustig.”

Jannetje Koelewijn vervangt vandaag Sheila Kamerman.