Column | God kan wachten, als zangeres Zaho de Sagazan over de rode loper van Cannes danst

„Bent u boos op God?” Die vraag krijgt mijn vriendin voorgelegd in een vragenlijst die ze moet invullen om toegelaten te worden tot een experimentele kankertherapie. Wat zou jij zeggen, vraagt ze. „‘Ja!’ natuurlijk”, zeg ik. Want dat zij überhaupt met die lijst bezig moet zijn, doet me diep verdriet en daar kan woede, al is het maar op God, ook nog wel bij. Ze lacht me hartelijk uit. Baat het niet, dan schaadt het niet, probeer ik nog. Maar ze heeft gelijk, ik ben erin getrapt. Als God bestaat, dan bestaat het niet dat je boos op Hem bent. En zo niet, dan ben je boos op niks en dat is zinloos.

Zinloos, maar het lucht op. Eventjes.

Eventjes is rekbaar, zei mijn moeder. God kan wachten, terwijl ik voor de zoveelste keer op YouTube kijk naar de opening van het filmfestival van Cannes, dat wil zeggen naar de vier minuten die zangeres Zaho de Sagazan daar opduikt uit de zaal en de Bowiesong ‘Modern Love’ vertolkt. Ze zingt het snakkend en vitaal. Nu gooit ze haar schoenen uit en danst op haar witte sokken naar Greta Gerwig toe, présidente du Jury, op de eerste rij. Gerwig, maakster van wereldhit Barbie, straalt en swingt mee. Dit is niet zomaar een song. Op ‘Modern Love’ danste zij door de straten van New York, als actrice in de film Frances Ha (2012).

De Franse zangeres Zaho de Sagazan (links) zingt voor regisseur Greta Gerwig, de voorzitter van de 77ste jury van het Filmfestival van Cannes.
Foto Christophe Simon/ AFP

Schattig

Op Instagram reageert Zaho de Sagazan op haar eigen optreden. Hier was ik onzeker, zegt ze. Hier gaat het beter, hier was ik buiten adem. Een shot van Gerwig, haar ogen zijn vochtig. „Ah Greta, elle est mignonne” – Och Greta, ze is schattig.

Zinloos, die opmerking? Sentimenteel? Nee, essentieel. De Sagazan brengt in Cannes een saluut aan Gerwig. Voor Greta trotseert ze de zenuwen. Voor haar wervelt ze met opwapperende rok om haar as, net als Greta deed in Frances Ha. Ik let op hun wederzijdse reageren en zie de mimiek en body language van de vrouwenvriendschap – onderwerp van die film. Daarbinnen is „Elle est mignonne” geen loze kreet, het is een blijk van liefde.

In ‘Modern Love’ wordt afgerekend met de plicht om ‘op tijd in de kerk’ te zijn. Die strofe verwijst naar ‘Get me to the church on time’, het uitgelaten cynische trouwdaglied uit de musical My Fair Lady. En zo ontpopt ‘Modern love’ zich als de song van de vrije geest die zich verzet tegen sleur en kerk:

Church on time – Terrifies me

Church on time – Makes me party

Church on time – Puts my trust in God and man…

Hé! God en mens naast elkaar, in wankel evenwicht en weifelend vertrouwen. Maar nu kan het. Bent u boos op God? Jazeker, in alle vrijheid. En als ik daar aanleiding voor zie.