Column | Geen nieuws

Het werd gebracht als nieuws, maar het is natuurlijk helemaal niet bijzonder: het Nederlands elftal wilde per trein van Wolfsburg naar Dortmund, maar de trein reed niet. Zelfs bij de NOS, waar ze de aansluiting met de gewone mensen steeds makkelijker maken, schreven ze er een stukje over: ‘Trein valt uit, Nederlands elftal met vliegtuig (later) naar Dortmund’.

Eerste gedachte: gelukkig er is vervangend vervoer, want dat is vaak niet zo weet ik uit ervaring. Nooit eerder voelde ik me dichter bij onze spelers dan gisteren, want altijd als ik met de trein wil is er een vertraging. Of er zijn werkzaamheden. Of er komt geen trein. Het idee alleen al dat onze spelers hetzelfde hebben meegemaakt is een enorme steun. Helaas schrijf ik dit stukje voor Jeroen Stekelenburg op televisie is met de laatste berichten uit het Nederlandse kamp, maar ik mag toch hopen dat dit ter sprake is gekomen. En als ik Gert-Jaap Hoekman was had ik met slagroomspuit het gebakje helemaal vol gespoten en Joep Schreuder naar het vliegveld gestuurd om de getarte spelers op te vangen. En dan maar hopen dat ze dezelfde woede in zich hebben als ik zelf heb als ik weer eens tevergeefs naar station Wormerveer ben gefietst.

Zoals altijd bij succes groeien voetballers en bevolking naar elkaar toe. Waar na de wedstrijd tegen Oostenrijk nog laatdunkend werd gedaan over ‘de gezelligheid onderling’, ‘kinderen op het veld’ en ‘haarbanden’ zitten we nu in het stadium dat ze Wolter Kroes bij de NOS in het zonnetje zetten omdat de spelers na de wedstrijd tegen Turkije samen ‘Viva Hollandia’ zongen in de kleedkamer. En dat nadat ze eerder op het veld ook al van links naar rechts waren gesprongen met de feestenden op de tribunes.

Op Radio 538 kwam ook het bericht voorbij dat ook supporters van Oranje vanuit Nederland niet meer met de trein richting Dortmund kunnen, er werd geadviseerd om vanaf Arnhem (trots op) te carpoolen. Als je maar vroeg genoeg vertrok was je waarschijnlijk op tijd om met tienduizenden anderen mee te lopen in ‘de Oranje-mars’ naar het Westfalenstadion, voor een wedstrijd waarvoor maar een klein deel een kaartje heeft. Helemaal naar Dortmund om daar met andere Nederlanders mee te lopen in een lange sliert… Dan ben je dus gek. Sommigen zeggen dan verzachtend ‘oranjegek’, maar doe ik niet aan mee.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.