Column | Geen genade voor Shell

Column Rosanne Hertzberger

Rosanne Hertzberger

Sparen is nooit een heel slimme zet geweest natuurlijk. Uw geld krimpt waar u bij staat, momenteel met zo’n 5 procent en jarenlang kreeg u geen rente maar moest u betalen voor de eer om het bij de bank te mogen onderbrengen. Nu de rente stijgt verandert daar maar weinig in. De spaarrente steeg naar 1 procent bij ING, maar de bank verdient er zelf inmiddels bijna 4 procent aan. Ze verdienen 300 per 10.000 euro per jaar aan u. Het verschil resulteert in een miljardenwinst bij de grote banken. Met de kleine spaarder als dankbare cashcow. Met het grote geluk dat die bankzaken spannend, moeilijk en omslachtig vindt dus toch niet overstapt naar een kleinere bank die wel 2,5 procent rente betaalt.

Stel dat die 10.000 euro niet op uw spaarrekening stond maar in aandelen Shell zat. Zolang u als een goede belegger de pieken en dalen negeert, en gewoon de 1 euro dividend per aandeel (ongeveer 4 procent) herinvesteert is het een prachtige belegging. De nieuwe Shell-ceo Wael Sawan ligt als een hondje aan uw voeten en doet er werkelijk alles aan om u te behagen. Hij heeft de belangrijkste mensen voor een eventueel duurzamer minder koolstofafhankelijk pad voor Shell uit zijn bestuur gegooid. Hij bezuinigt er lustig op los, staakt elke groene poging tot een minder fossiele toekomst die niet direct winst geeft en belooft u vooral plechtig om het fossiele verdienmodel namens u maximaal te benutten, tot de laatste druppel uit te wringen.

U heeft als belegger namelijk altijd de optie om over te stappen naar de nog viezere Amerikaanse broers, Exxon en Chevron, die bij gebrek aan minder rendabele duurzame plannen aanzienlijk meer geld binnenharkten voor hun aandeelhouders. Sawan belooft beterschap.

Terwijl de klimaatcatastrofe zich openbaart trapt Shell het gaspedaal in

Het is niet vaak dat je zo’n loepzuiver voorbeeld ziet van de verwoestende kracht van een kapitalisme dat puur op aandeelhouders is gericht. Shell beschikt over alle middelen, partners, kapitaal, mankracht, kennis en kunde om een belangrijke speler in de energietransitie te zijn. Shell kan risico’s nemen die andere bedrijven niet kunnen dragen. Shell kan megaprojecten op schaal runnen zoals weinig anderen dat kunnen. Er zijn letterlijk biljoenen dollars aan venture capital beschikbaar om groene projecten te ontwikkelen. Het bedrijf maakte vorig jaar alleen al 40 miljard dollar winst. Maar in het jaar dat de klimaatcatastrofe uit de modellen is ontsnapt en zich steeds duidelijker openbaart, besluit Shell om zijn voet op het gaspedaal te houden en om de komende decennia maximaal olie op het vuur te blijven gooien. Shell zou een voorbeeld kunnen zijn voor de transitie van de fossiele wereld, maar besluit in plaats daarvan als een paard achter de wagen te hangen.

Dit roept bij mij een behoorlijk pure woede op, maar ook verbazing. Hoe lang duurt het verdienmodel van olie verbranden nog? Hoe zeker is de koers en het dividend van een oliemaatschappij anno 2023? Neem het Europese mechanisme om CO2 te beprijzen. Jarenlang werd het verguisd, CO2 uitstoten was veel te goedkoop. Maar langzaam begint het pijn te doen. Eerder dit jaar kostte de uitstoot van 1 ton CO2 100 euro. Dit betaalt Shell maar deels, omdat ze hun product meestal niet zelf verbranden. Maar de afnemer moet het wel betalen. Inmiddels 7 cent per liter benzine aan CO2-uitstoot en het loopt hard op. Vanaf 2026 moeten ook de producten van buiten Europa betalen voor de uitstoot. Staal en cement van elders worden gelijk beprijst, dus ontsnappen aan je verantwoordelijkheden, of overheden chanteren met verhuizing is er straks niet meer bij.

De deur bij de overheid stond de afgelopen jaren wagenwijd open. Er wordt aan meerdere zogeheten maatwerkafspraken gewerkt voor de zware industrie – bedrijven als Dow, Nourion, Tata, die wel de intentie uitspreken en werken aan een concreet plan om te verduurzamen. Daar gaat straks een paar miljard aan belastinggeld naar toe – geld van die arme kleine spaarder – om ervoor te zorgen dat de aandeelhouder niet al te veel dividend hoeft in te leveren. Tenenkrommende industriepolitiek, maar goed. Laten we dan helder onderscheid maken tussen de welwillende industrie die anno 2023 plannen maakt om de productie om te gooien, en de bedrijven die nog door blijven cashen met het oppoken van de temperatuur op aarde. Tussen wie de sprong waagde en wie zich willens en wetens liet afdrijven op een fossiel eiland.

Het is duidelijk dat de oliebedrijven maar naar één ding luisteren en dat is geld. Het is aan de overheden om het net zo hard te spelen. Niet goedschiks, dan kwaadschiks. Wanneer straks het fossiele verdienmodel toch eindig blijkt te zijn past Shell niets anders dan een dichte deur. Geen belastinggeld meer voor het ombouwen van fabrieken. Geen leuke academische projectjes met slimme hoogleraren, geen douceurtjes, geen maatwerkafspraken. Ik wens het bedrijf een bijzonder slechte koers toe.

Rosanne Hertzberger is microbioloog.