Column | Gaan we hier terug naar de doodstraf?

Ook al slaagde hij er niet in het Congres ertoe te bewegen federale doodstraffen te schrappen, president Biden zorgde voor een relatief goed einde van het jaar en van zijn presidentschap met zijn gratiëring van 37 van de 40 gedetineerden in federale dodencellen (voor u naar uw ingezondenbrievenpen grijpt: deze column gaat alléén over de doodstraf en niet over Bidens steun voor Israëls genocidale oorlog in de Gazastrook). Als we nu toch met oud en nieuw bezig zijn: opvolger Trump beloofde wat mij betreft géén goed begin. „Joe Biden heeft zojuist de Doodstraf van 37 van de ergste moordenaars in ons Land omgezet”, brieste hij op zijn Twitter/X platform ‘Donald J. Trump Posts From His Truth Social’. „Direct na mijn inauguratie zal ik het ministerie van Justitie opdracht geven de doodstraf met kracht toe te passen om Amerikaanse gezinnen en kinderen te beschermen tegen gewelddadige verkrachters, moordenaars en monsters.” „We worden weer een Natie van Orde en Gezag.”

Hoeveel executies zouden daarvoor nodig zijn? Áls de doodstraf al monsters zou afschrikken, wat door deskundigen wordt betwist. In Amerikaanse dodencellen zitten naar schatting 2.200 mensen die door staatsrechters ter dood zijn veroordeeld, vaak al tientallen jaren geleden (Richard Norman Rojem Jr werd op 27 juni terechtgesteld, 38 jaar na zijn terdoodveroordeling wegens moord). Daarover heeft de president geen macht. Trump is overigens ook niet bij machte Bidens graties terug te draaien.

We worden weer een Natie van Orde en Gezag

Donald Trump

Trump kan veel kanten op in zijn beleid jegens Rusland, China of Iran in de zin van oorlog en vrede, maar het is zeker dat Amerika onder zijn bewind een doodstrafland blijft. Lang niet het grootste (25 executies in 2024), al zou Trump dat natuurlijk wel willen. In gezelschap van de repressiefste autocratieën – wat zegt dat over Amerika? China is koploper, met naar schatting jaarlijks duizenden executies waarover verder weinig bekend is, over Syrië willen Amnesty en andere mensenrechtenorganisaties zelfs geen minimale schattingen kwijt. En dan Iran.

In Iraanse gevangenissen zijn het afgelopen jaar ten minste 883 executies voltrokken, tegen 834 in 2023, het hoogste aantal sinds 2015, in meerderheid wegens drugszaken. Ook veel leden van minderheden. Er waren afgelopen jaar ook zeker 29 vrouwen bij. En steeds meer politieke activisten. Human Rights Watch meldde eind november een golf van doodvonnissen, vaak na oneerlijke processen en foltering. HRW gaf als voorbeeld Warisha Moradi, lid van de Gemeenschap van Vrije Vrouwen van Oost-Koerdistan, die geen kans kreeg zich voor de rechter te verdedigen. Eén lichtpuntje in dit verder sombere verhaal: rapper Toomaj Salehi die in april ter dood werd veroordeeld wegens zijn steun voor het Vrouw, Leven, Vrijheid-protest van 2022, werd vorige maand vrijgelaten.

In de top tien van executies volgt Saoedi-Arabië, met 330 executies in 2024, de meeste in tientallen jaren. Terwijl sterke man/kroonprins Mohammed bin Salman in 2022 nog tegen The Atlantic suggereerde dat hij de doodstraf had afgeschaft – behalve voor moord omdat daarvoor de Koran de dood voorschrijft. Daaraan kan zelfs híj niks hervormen. Niettemin werden volgens internationale mensenrechtengroepen 150 van hen terechtgesteld op beschuldiging van niet-dodelijke misdrijven. Net als in Iran veel drugszaken; waar het dáár veelal gaat om smokkel vanuit Afghanistan, betreft het in Saoedi-Arabië het pepmiddel captagon waarmee de Syrische ex-leider Assad zijn geld verdiende.

In 2023 waren er in totaal zestien executerende landen. Daartegenover staan er inmiddels 112 die de doodstraf helemaal niet kennen. Goed nieuws! Toch een weerhaakje: hier in Nederland, dat in 1870 als een van de eerste de doodstraf afschafte, zou een derde van de door Ipsos gepeilde burgers de doodstraf willen herinvoeren voor ernstige misdrijven. Onder wie bijna zes op de tien kiezers van SGP en PVV. Waar gaat dat naar toe?

Carolien Roelants is Midden-Oostenexpert.