Column | Gaan met die banaan

De politieke vakantie is officieel bijna voorbij, maar minister Barry (PVV) van Infrastructuur en Waterstaat zet de deur van het gekkenhuis alvast op een kier. Hij ziet niets in strengere regels voor fatbikes liet hij „na overleg” in het Catshuis aan het AD weten. De ministers waren het daar snel over de bijzaken eens: geen ‘Nederlandse’ mpox-vaccins naar Afrika en geen beperkingen voor fatbikes.

Barry Madlener denkt over fatbikes ongeveer hetzelfde als de berijders ervan. Hij vindt de elektrische fietsen met de opvallend brede banden „grappige en stoere fietsen”.

In juni riepen vijftig gemeenten, artsen, de Fietsersbond en nog veel meer organisaties minister Barry op iets te doen tegen de fatbikes die populair zijn onder scholieren omdat ze makkelijk zijn op te voeren. Dat in combinatie met de veelal onervaren berijders zorgt voor een toename van gevaarlijke situaties en ongelukken in het verkeer.

Minister Barry, die als Europarlementariër Polen ‘werklozen’ noemde en Roemenen ‘bedelaars’, liet weten dat hij er voor terugdeinst om de berijders van fatbikes over één kam te scheren. De goede fatbikebestuurders mogen beslist niet lijden onder de slechte, ook een helmplicht die hersenletsel kan voorkomen is overbodig. Zelf heeft Barry ook weleens een helm op z’n kop gezet, maar dat staat gewoon stom en je haar gaat er van uit model.

Minister Barry sloot af met wat tips, waar andere Barry’s misschien wat aan hebben

Het haalt de sjeu er wel van het fatbiken af, of in Barry’s woorden: „Mensen moeten juist genieten van de fiets.” Barry zei tegen het AD dat hij geen minister van het verbieden wil worden. Want stel, hij verbiedt de fatbike en andere elektrische fietsen voor minderjarigen… Wat krijgen we dan?

„Dan krijgen we door overheidsmaatregelen straks een generatie kinderen die niet meer op de elektrische fiets naar school kan.”

Zo had ik er nog niet over nagedacht.

Dankzij Barry Madlener krijgt de jeugd wel de kans om mee te gaan in de nieuwe tijd met al z’n nieuwe technieken. Dankzij Barry kunnen ze naar school!

Barry sloot af met wat tips, waar andere Barry’s misschien wat aan hebben:

„Ga niet appen op de fiets en met van die oortjes in de weg op. Dat is gewoon levensgevaarlijk.”

Zo.

Dat zal veel verkeersslachtoffers schelen.

En nu nooit meer zeggen dat Barry een populist is.

Ik koester de stille wens dat Barry ook over de rijbewijzen gaat, want dat kan toch ook wel simpeler? Gewoon rechts blijven rijden en gaan met die banaan.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.