Column | Flexibele grens

Ik volg al geruime tijd op Instagram een die-hard activist. Deze jongen, begin twintig, beklom al eens de Dom in het kader van klimaatprotest ruim voordat een snelweg daarvoor populair werd. Hij verstoorde Verdi in het Concertgebouw met een alarmerend klimaatbetoog. En hij zat de afgelopen weken ook bij elk UvA-kampement, om te eisen dat de universiteit haar banden met Israëlische organisaties verbreekt vanwege de Gaza-oorlog. Maar bij de zoveelste nieuwe poging op een van de universiteitslocaties die ik via de Instagram-stories meekreeg, overwoog ik hem te ontvolgen. En ik schrok een beetje van mezelf.

Ik schrok van de vlaag ergernis die me opeens heel snel verboomerde. Ik had je desgevraagd geen steekhoudend inhoudelijke reden voor de ergernis kunnen geven en van het protest had ik zelf werkelijk geen énkele hinder, dus zou overblijven: ja, nou, ik vind het gewoon irritant. Ja gewoon, zitten ze weer. Met hun idealen. Bah.

Terwijl ik me juist óók erger aan wat ‘slacktivisme’ is gaan heten, waar Gen Z ook patent op heeft: hashtagje hier, luie repost van een AI-gegenereerd Rafah en een even zo luie repost van een realistischer alternatief met lichamen onder witte lakens. Maar dan blokkeren ze campussen, snelwegen, vullen ze stadscentra met tienduizenden voor een betere wereld en ga ik me alsnog zitten ergeren?

Dan ben ik ook geen haar beter dan generaties bij wie Gen Z het bloed onder de nagels vandaan haalt. Die het kopen van een biologische komkommer nog woke vinden, die een generatie verlamd door studieschuld, met nóg minder kans op een betaalbare woning dan de millennials boven ze, alsnog stikverwend vinden. Nee, dat was deze ergernis niet.

Mijn ergernis kwam uit de pijnlijke confrontatie met mezelf. Die activist en ik delen dezelfde zorgen, maar niet dezelfde daadkracht. Hij doet wat ik mezelf nooit zou zien doen. Nee, ik wil mensen op Instagram zien die zich net als ik enorm opwinden over dingen en dan doorgaan met hun dagelijkse nietsigheden. Lekker veilig.

Slaat natuurlijk nergens op. Hem toejuichen, dat is het minste wat ik kan doen. In een tijd waarin we een kabinet krijgen dat onze landsgrenzen nauwlettend in de gaten zal houden, maar niet zozeer morele grenzen. In een tijd van een Gaza-oorlog, waarin rode lijnen met de dag meer vervagen, gamechangers geen gamechangers blijken, waarin grenzen opeens ontzettend flexibel blijken te zijn. Dan heb ik toch liever, hoe gevoelig het misschien ook is afgesteld, het morele kompas van een activist zoals hij.

Frank Huiskamp vervangt deze week Marcel van Roosmalen.