Column | Farmers nachtkaars

Christiaan Weijts

‘Misschien kunnen jullie allemaal iets naar voren komen?” Als je met dat zinnetje een podiumoptreden moet openen weet je dat de opkomst niet overdonderend is. Vanaf zijn blaadjes leest Farmers Defence-voorman Mark van den Oever vervolgens voor hoe blij hij is dat ze „zo in groten getale hier aanwezig zijn”, maar de uitgestrekte leegte van het Malieveld is niet te missen.

Van de honderdduizend strijders die hij voor zich zag bij het intikken van zijn dondertirade kwamen er een paar honderd opdagen. Armen over elkaar. Sommigen, in groepjes, kletsen er onverstoorbaar doorheen, als op een reünie, waarbij het weerzien belangrijker is dan het programma. Nog één keer zijn de strijders de verkleedkist ingedoken voor hun gele hesje, hun omgekeerde driekleur-omslagdoek, hun ‘Proud to be a Wappie’-hoodie, hun camouflagevest van de legerdump. Farmers Veteranen Dag.

Op het pleintje voor de Tweede Kamer, de beoogde locatie, zou dit nog wat geleken hebben, maar de politie veegde de groep weg van de Bezuidenhoutseweg. „Hier spreekt de politie… U dient zich te verwijderen… Anders zal geweld gebruikt worden…” Zelfs het vormen van een linie doen de bewapenstokte agenten en politieruiters wat gelaten. Als figuranten in een voorstelling die al te lang in reprise is.

Arnold Karskens drentelt er nog maar eens doorheen met z’n vlogcamera. Jaïr Ferweda. Roel Maaldrink. Eenzame plofkappen azend op een lolletje. Maar de reünisten weten het: het wordt nooit meer als in de gloriedagen. De herfst van 2019. De coronakoffie op het Museumplein. Dansen met Willem Engel.

„Wat moet ik nog meer zeggen?” Den Oever ritselt door z’n blaadjes. „O ja. Nederland is het proefkonijn van Klaus Schwab.”

Ach, die goeie ouwe Schwab. Das war einmal. Inmiddels is Forum gemarginaliseerd. BBB-leidster Caroline van der Plas ziet er vanaf deze reünisten toe te spreken, nadat hun voorman het laatste restantje sympathie verspeelde. Nee, hij zette niet zelf de telefoonnummers van politici online, maar is er ook „niet rouwig om”.

„Hoe vaak je weer opstaat, dat is waar het om gaat, strijders!” Een gesmoord applausje onder de grauwe lucht. Dit is de blessuretijd van een troostfinale.

Let wel: dit alles is een gunstige ontwikkeling. De BBB blijkt een constructieve club. In het Kamerdebat blijkt er heel aarzelend een gezamenlijke wil om de landbouw te verduurzamen. Het extremisme heeft het landbouwdebat verlaten.

Op een hoek van het Malieveld staat de ijskar van Moes, de onlangs overleden ijscoman van het Binnenhof. Zoon Martijn is zichtbaar geraakt door alle spontane condoleances die hij krijgt. Al had hij het liever net zo druk gezien als in die dagen dat hij hier stond met zijn vader.

Christiaan Weijts schrijft elke vrijdag op deze plek een column.