Column | Extreemrechts verslaan is werk van lange adem. Maar het kan

De nieuwe president van Roemenië is wiskundige. Nicusor Dan studeerde in Roemenië en Frankrijk. Zijn proefschrift draagt de titel: Courants de Green et prolongement méromorphe.

Heerlijk dat zo iemand, tegen de klippen op, president is geworden. Terwijl zijn rivaal, de extreemrechtse George Simion, met Trumps zegen Europa afreisde met plannen om Moldavië en het Roemeenssprekende deel van Oekraïne bij zijn land in te lijven, en alle artikelen over de Roemeense verkiezingen domineerde – tot en met een paginagroot interview in de Neue Zürcher Zeitung – ging Dan, de wiskundige nerd, in Boekarest gewoon door met waar hij al die jaren mee bezig is: anticorruptiecampagnes en het gevecht tegen de maffia. Hij eindigde begin mei in de eerste ronde 21 procent achter Simion, maar veranderde zijn verhaal niet. Geen jota. Geen scheldpartijen tegen migranten. Geen gekat op Brussel, ook altijd een crowd pleaser. Dan hield koers en bleef zichzelf. Hij bleef weigeren om het identiteits-‘debat’ te voeren, omdat extremisten dit altijd gebruiken om de aandacht van echte problemen af te leiden, zoals rechtvaardigheid, eerlijkheid en sociale gelijkheid. Hij bleef consequent focussen op zijn toekomstbeeld van Roemenië: Europees, pro-NAVO, pro-Oekraïens.

Dat juist zo’n man zondag met ruime voorsprong de verkiezingen won, ontkracht in één keer het verhaal dat afgelopen maanden opgeld deed in Europa: dat het trumpisme extreemrechts in Europa versterkt en dat we er uiteindelijk allemaal aan gaan.

Mooi niet. Dans victorie is de zoveelste bevestiging van het feit dat Europa Amerika niet is. Trump steunt de AfD, de CDU wint. Trump steunt de Poolse PiS-kandidaat, en de kandidaat van de centrumrechtse regerende coalitie wint – met de hakken over de sloot en ‘we moeten maar zien wat de tweede ronde brengt’, maar toch. In Portugal wordt de uiterst rechtse partij Chega sterker maar eindigt toch ‘slechts’ als derde. Trump twittert „free Marine Le Pen” en ze weet niet hoe snel ze van onderwerp moet veranderen. Soms zou je bijna willen dat Trump onze Wilders eens omarmde. Dan waren we misschien sneller van hem af. Van hem, van zijn negativisme, zijn onrechtsstatelijkheid en grofheid en bovenal zijn enorme onvermogen echt iets te doen aan problemen waar mensen mee zitten. Niet alleen in Nederland maar overal draagt extreemrechts niets bij aan oplossingen. Oplossingen maken mensen tevreden, en de basis voor extreemrechtse populisten is niet tevreden mensen maar ontevreden mensen.

Soms zou je bijna willen dat Trump onze Wilders eens omarmde

Daarbij: Europeanen zijn anders ontevreden dan Amerikanen. Europa heeft een grotere middenklasse, die stabiliteit wil. Die wil verandering, geen revolutie. Velen zijn uitgekeken op geprofessionaliseerde politieke partijen. Ze zijn bereid om wat anders te proberen – een outsider bijvoorbeeld, zoals een zakenman – een trend die begon in Italië. Maar zodra zo iemand buurlanden wil annexeren en legale migranten deporteren, denken de meeste Europeanen: nee.

Trump dumpt nu migranten in Zuid-Soedan. Maar toen de AfD deportatie had besproken, was Duitsland te klein. In Roemenië schond Simion met knokploegen begraafplaatsen van de Hongaarse minderheid, om vervolgens naar hun stem te hengelen. De Hongaren stemden echter collectief op Dan – tegen Viktor Orbáns advies in (ook zijn dagen zijn geteld). In de VS zijn weinig staatsvoorzieningen meer, geen staatsomroepen, er zijn amper nog uitkeringen. Mensen zijn desperaat en kiezen voor een witte supremacist die het ‘systeem’, waar zij toch niks uit halen, kapotmaakt. Dat er achter Trump keiharde ideologen schuilgaan als techondernemer Peter Thiel, een doodenge, fundamenteel anti-democratische man, interesseert ze niet.

Ja, extreemrechts groeit in sommige Europese landen. Het antwoord daarop is niet migratie nog verder te beperken (dat bevestigt de extremisten enkel) of te jeremiëren over oprukkend ‘fascisme’, maar juist om democratische instituties te versterken of te vernieuwen. Dat is wat de partijloze Dan al jaren doet als burgemeester van Boekarest. En de loco-burgemeester van Boedapest, Ákos Hadházy. Het is werk van lange adem, onzelfzuchtig, toekomstgericht. De maffia bevechten, de rechterlijke macht beschermen, de publieke zaak ondersteunen. Zo versla je extreemrechts.