
Vanuit het Witte Huis komt sinds twee weken zo’n mengsel van gezwollen revolutietaal, transactioneel machtsspel en gezigzag dat ook Europese leiders amper nog weten hoe ze het hebben.
President Trump hint op een handelsoorlog tegen de „verschrikkelijke” EU, al weet niemand nu hoe serieus je dat nog moet nemen na de schielijke terugtocht volgend op zijn korte charge met ‘25-procents-kanon’ tegen Mexico en Canada. Aan Europa’s oostflank woedt een oorlog tegen Rusland die slecht kan aflopen zonder Amerika’s militaire steun, terwijl datzelfde Amerika aan de westflank zélf het grondgebied van een EU-lidstaat en NAVO-bondgenoot bedreigt, Denemarken. Bondgenoot, bully, bluffer?
Een perfect moment dus voor de ‘retraite’ van de 27 EU-premiers en -presidenten in een Brussels stadspaleis, afgelopen maandag. Toppenvoorzitter António Costa had een brainstormdag over defensie voorzien, waarvoor ook de Britse premier Keir Starmer en NAVO-baas Mark Rutte waren uitgenodigd.
Terwijl de pers vooral wilde weten of de EU inzake Groenland als een blok achter Denemarken stond, ging het op de officiële agenda over thema’s als nauwere defensiesamenwerking en grotere EU-defensiefondsen. In de persverklaringen na afloop zat veel goede wil, „belangrijke plannen” en „meer samen doen”.
Tegelijk wekte deze eensgezinde monterheid de indruk dat enkele dringende, heikele vragen over de toekomst van Europa’s defensie onaangeroerd bleven. Een gemiste kans.
Neem het idee dat de EU een antiraketschild zou kunnen financieren. Klinkt logisch, echt iets om niet in je eentje te doen. De Poolse premier Donald Tusk vertelde na afloop dat dit idee van hem en zijn Griekse collega Kyriakos Mitsotakis door de andere leiders was „verwelkomd”. Maar dan? Welk grondgebied zou het moeten dekken? Hoe verhoudt zo’n schild zich tot de klassieke nucleaire afschrikking? En wie beslist wanneer het wordt gebruikt? Zulke vragen zijn in EU-verband vooralsnog onoplosbaar.
Strategische prioriteiten lopen uiteen. Moeten we vooral alles doen om ons Poetin van het lijf te houden? Estland of Litouwen zijn tot zeer veel bereid om Trump te plezieren: ‘Meer Amerikaans gas en wapens kopen? Meedoen in een handelsoorlog tegen China? U zegt het maar.’
Elders valt de strategische afweging anders uit. Uiteraard moeten snel wapens worden ingekocht – bijvoorbeeld in de Verenigde Staten – om leeggeraakte schappen bij te vullen en aan Oekraïne te blijven leveren. Maar, vraagt bijvoorbeeld Parijs zich af, resteert bij zoveel importaankopen vandaag nog wel geld voor opbouw van een eigen defensie-industrie morgen? Trouwens, weet Den Haag al hoeveel banen in de Rotterdamse haven of brainport Eindhoven (ASML!) het wil riskeren om een wit voetje te halen bij anti-China-haviken in Washington?
Voor Europa’s verdediging ligt de ene helft van het antwoord in de defensie-industrie, de andere helft in politiek gezag en instituties. Nu hebben de Europese landen geen verzekerde toegang tot een gedeeld commandocentrum voor zware operaties. Ooit is afgesproken dat de EU geen hoofdkwartier zou opbouwen parallel aan het NAVO-hoofdkwartier in het Belgische Mons. Doublures vermijden, was het devies. Dus worden EU-missies geleid vanuit dat NAVO-hoofdkwartier, of vanuit nationale hoofdkwartieren. Voor kleine militaire operaties, op de Balkan of in Afrika, werkte dat nog wel.
Maar in geval van een aanval op EU-grondgebied waar Trumps Amerika buiten wil blijven, staan we operationeel met lege handen. Dan kunnen de VS ons de sleutels tot het enige geschikte hoofdkwartier ontzeggen. Tegelijk ontbreekt het onderlinge vertrouwen om coördinatie vanuit Parijs, Berlijn of Warschau te doen. Helderheid hierover is dringend, aldus de oud-directrice van het Europese Defensieagentschap Claude-France Arnould in een gesprek met het Brussels Institute for Geopolitics deze week.
Telkens ontregelt Trump oude vooronderstellingen en dwingt hij tot snel handelen. Op het oog positioneert hij zijn land strategisch als grootmacht op het westelijke halfrond, ruimte latend aan Rusland en China in hún invloedssfeer. Dit is overweldigend ‘expansionistisch’ als je Canada, Mexico, Panama of Groenland bent, maar onthutsend ‘isolationistich’ voor Nederland, Oekraïne of Taiwan.
De naoorlogse orde is in Europa na 80 jaar voorbij. Gezien de handelingssnelheid en slagkracht van dit Witte Huis zullen we al binnen enkele maanden de contouren van ons nieuwe tijdperk scherper zien.
Luuk van Middelaar is politiek filosoof en historicus. Dit is zijn laatste column voor NRC. Vanaf 2015 en eerder in 2008 en 2009 schreef Van Middelaar op deze plek over met name Europa en geopolitiek. De hoofdredactie is hem buitengewoon erkentelijk voor zijn bijdragen. Op 22 februari volgt nog een afscheidsessay.
