Column | Een trekkerparade wordt een nieuwe Nederlandse zomertraditie

Frank Huiskamp

Een optocht van trekkers lijkt inmiddels een Nederlandse zomertraditie te worden, een soort Canal Parade, maar dan met saaiere outfits en minder interessante vlaggen. Donderdag moet het weer zover zijn en we moeten onze borst natmaken, volgens Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever. Wat uit zijn mond toch wat dreigender klinkt dan wanneer je economiedocent dat vroeger voor een tentamen zei. „De tractoren gaan voorop in de strijd”, zei Van den Oever.

Wat die strijd precies is, wordt steeds een beetje vager. Het Landbouwakkoord, uiteraard niet gesteund door deze strijders, is al mislukt. Maar toch moet het leger der omgekeerde vlaggen alweer richting Den Haag, want het hele kabinet moet weg. Of in ieder geval het CDA eruit. Een van de twee, heel duidelijk is het me niet geworden. En het is niet alleen een oproep aan boeren, maar ook aan burgers, een beetje datzelfde vreemde onderscheid dat ook in de naam zit van de nieuwe grootste partij in al onze provincies.

De nieuwe plannen werden gesmeed in Apeldoorn, de stad waar ik vandaan kom, de enige plek in de directe omgeving waar de Nederlandse vlag nog goed hangt. Ik heb voor Apeldoorn altijd al een sleutelrol gezien in een nieuwe oorlog. Natuurlijk ontstaat uit het allergemiddeldste het extreme, en Apeldoorn is Nederlands grootste zak naturelchips.

De boeren gaan voor de kracht van de verrassing, niet-geregelde ontregeling. Wanneer en waar precies moet nog duidelijk worden, hoe ze met de trekkers in Den Haag komen, moeten de mensen zelf maar weten, „als ze maar komen”, aldus Van den Oever. Grappig was wel de initiële reactie van de gemeente Den Haag, die meldde geen kennisgeving te hebben gehad van de plannen, terwijl ze konden lezen over die plannen en werden gebeld over die plannen. Maar de gemeente kon niet zeggen hoe ze ertegenaan keken. Want ze waren niet ingelicht.

Ik ben bang dat ze ook niet zullen worden ingelicht, als we een FDF-woordvoerder moeten geloven. Die zei, met een behoorlijk losse interpretatie van de waarheid, dat ze voorheen „alle medewerking verleend” hadden aan de politie en burgemeester, maar dat ze daar nu „helemaal geen trek meer in” hebben.

Maar ook al weet je niet precies hoe, niet precies wat, je kunt er na zo’n aankondiging vergif op innemen dat een trekkerdemo tot dezelfde gevaarlijke situaties kan leiden als een snelwegblokkade. Dus gaan boeren, Van den Oever voorop, ook van hun bed worden gelicht, zoals met leden van Extinction Rebellion gebeurde? Je zou denken dat hun enige ‘fout’ is dat ze elke demonstratie te netjes ruim van tevoren aankondigen.

Of het nou de massale demonstratie wordt die Van den Oever verwacht of niet, die is mogelijk wel een nieuwe test voor het Nederlandse demonstratierecht. Dat is namelijk een groot goed, maar, zo is gebleken, voor de een toch iets groter dan de ander.

Frank Huiskamp vervangt deze maand op woensdag en vrijdag Marcel van Roosmalen.