Column | Een reusachtig hart schudt mannen wakker voor Valentijn

Op Valentijnsdag geeft Aad van Luijk (61) zijn vrouw géén rozen. Want dan zegt zij: Aad, je hebt je er wel heel gemakkelijk vanaf gemaakt. Ze heeft gelijk. Haar man is rozenkweker. En niet zomaar een rozenkweker. Hij teelt de Red Naomi. Een grote bloem met dieprode kleur, fluwelige gloed, en een rechte, dikke steel. De Mercedes S-klasse onder de rozen, zegt Aad zelf. En de meest geliefde roos met Valentijn.

Aads hele leven staat in het teken van de roos. Hij begon in 1984 als rozenteler in Honselerdijk. En in 2007 fuseerde zijn bedrijf met dat van twee andere rozentelersfamilies tot Porta Nova, net buiten Waddinxveen.

In zijn enorme gasloze kas is het 21 graden en vochtig. Dit zijn mijn kindjes, zegt hij, staand in T-shirt in een zee van dieprode rozen zover het oog rijkt. De rozen groeien niet op de grond, maar op steenwol in stellages op tafelhoogte.

Om de mooiste roos te krijgen, moet je pamperen, zegt Aad. En wat de roos dan het liefst wil, is een kwestie van eindeloos uitproberen. Het luistert nauw: de kleur van de ledlampen (niet te blauw, niet te wit, niet te hard). De hoeveelheid water (twee keer zoveel als de roos drinkt anders verzouten de wortels). En let op voedingsstoffen! Volgens Aad moet eten voor rozen met dezelfde aandacht worden bereid als een diner in een sterrenrestaurant. De bestrijding van schimmels (met uv-licht) en beestjes (met weer andere beestjes die de roos-etende beestjes opeten).

Na een weekje of zes worden de rozen geoogst en in een ijskoude loods op lengte en schoonheid gesorteerd. De mooiste, grootste, langste en dus duurste gaan naar het buitenland.

Wat?

Tja, zo zijn Nederlanders. Niet te gek, te uitbundig en zeker niet te duur.

Frank Olieman (57) weet dat ook. Hij is voormalig rozenkweker en woont een paar kilometer verderop in Zevenhuizen. Toen bleek dat geen van zijn kinderen het bedrijf wilde overnemen, verhuurde hij zijn kassen en werd hij rozenverkoper. Aanvankelijk met een karretje en een geldkistje aan de weg. Maar niet iedereen betaalde en toen kwam de rozencarrousel.

Dat is een ronde automatiek maar dan geen snacks maar bossen rozen achter de deurtjes. Een gouden idee. De rode rozen koopt hij bij het bedrijf van Aad. Uit de kas naar de klant. Verser kan niet. Het loopt als een trein, hij heeft inmiddels vijf carrousels op zijn terrein.

Met Valentijn pakt hij het groter aan. Een reusachtig rood hart staat dan bij hem aan de weg. Ter plekke stellen dames bossen samen: zeven, tien, twaalf stuks rozen. Één rode roos kan ook. Dan is het een komen en gaan van mannen, zegt Frank. Sommigen zien het hart langs de weg en denken: o ja!

Hij heeft ook bestellingen. 200 rode rozen. Dan weet hij: dat is geen geboren Hollander.

Correctie (14 februari 2025): vermeld werd dat de kas een temperatuur had van 26 graden. Dat is aangepast naar 21.