Column | Een overwinning voor inheems Amerika

Sjoerd de Jong

Kinderen bij de ouders weghalen en afvoeren naar ‘beschaafde’ pleeggezinnen, het is een beproefde methode om inheemse gemeenschappen op te breken. In Amerika gebeurde het tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw op grote schaal met Indiaanse kinderen, tot een nieuwe wet een einde aan de praktijk maakte.

Vorige week deed het Hooggerechtshof, dat eerder een streep zette door de abortusrechten van Amerikaanse vrouwen, een uitspraak over die wet. Een waar door het abortus-precedent met angst en beven naar was uitgekeken en die opnieuw verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben. Alleen, dit keer volgde er een heel andere uitkomst.

In een zaak die aanhangig was gemaakt door een drietal adoptie-ouders en de staat Texas bevestigde het hof met zeven stemmen tegen twee de wettelijk vastgelegde bescherming die inheemse gemeenschappen op dit punt genieten. De niet-Indiaanse klagers hadden betoogd dat de Indian Child Welfare Act (1978) ongrondwettig en discriminerend is. Die federale wet geeft Indiaanse gemeenschappen een zware stem in pleeg- en adoptiezaken en schrijft voor dat kinderen in beginsel moeten worden ondergebracht bij inheemse families. De klagers (en Texas) vinden dat een inbreuk op de rechten van staten en burgers – maar het Hof gaf ze met verwijzing naar de wetsgeschiedenis vierkant ongelijk.

Pijnlijk voor hen, maar goed voor inheems Amerika. Knabbelen aan die wet zou dramatische gevolgen hebben gehad voor inheemse gemeenschappen én hun status aparte binnen de VS hebben aangetast. Zij gelden als soevereine naties die een eigen relatie hebben met de federale overheid (‘Indianen’ is in de VS ook een juridische term; de staat erkent Indian tribes of nations, met Indian Law).

In de praktijk wordt aan die beperkte autonomie voortdurend getornd door lokale overheden, particulieren én federale instanties die bijvoorbeeld de exploitatie van Indiaans land voor een schijntje uitbesteden aan bedrijven. Als het hof de klagers gelijk had gegeven, zou het hek van de dam zijn geweest en de weg vrijgemaakt voor verdere sociaal-culturele afbraak. Een conservatieve wetsinterpretatie pakt nu dus eens uit in het voordeel van een gemarginaliseerde groep. In zijn stemverklaring wordt dat krachtig verwoord door rechter Neil Gorsuch die ook eerdere, voor inheemse Amerikanen schadelijke uitspraken van het Hof zelf de maat neemt.

Het is ook een goede herinnering aan hun strijd. Inheemse groepen staan opnieuw in de belangstelling, om de hun toegedichte spiritualiteit en ecologisch besef. Maar ondertussen leveren ze nog elke dag keihard en heel wat minder zweverig slag om behoud of herstel van hun rechten. In die strijd is nu een klinkende overwinning behaald.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een column.